IS hävitas Tadmuri lähistel kuulsa lõviskulptuuri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamistide hävitustöö Palmyras.
Islamistide hävitustöö Palmyras. Foto: Uncredited/AP

Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) hävitas Süüria iidse Tadmuri (Palmyra) linna lähistel asuva tuntud lõviskulptuuri, ütles Süüria mälestistevalitsuse juht neljapäeval.

Maamoun Abdelkarim ütles, et Al-Lati lõvina tuntud kuju oli asendamatu kultuurimälestis ning nähtavasti hävitati see eelmisel nädalal.

«ISi liikmed hävitasid laupäeval Al-Lati lõvi - kolme meetri pikkuse ja 15 tonni kaaluva unikaalse kultuurivara,» lausus Abdelkarim AFP-le.

Abdelkarimi sõnul on tegemist kõige tõsisema kuriteoga, mille IS on Tadmuri kultuuripärandi vastu toime pannud.

Lubjakivist kuju avastas 1977. aastal Al-Lati templist Poola arheoloogide missioon. Kuju pärineb esimesest sajandist enne Kristust.

Abdelkarimi sõnul kaeti skulptuur kaitseks sõjategevuse eest metallplaadi ja liivakottidega, ent Süüria võimud ei suutnud «iial ette kujutada, et IS jõuab linna seda hävitama».

IS vallutas UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluva Tadmuri 21. mail.

Suur osa linna tähtsamatest mälestistest on seni jäänud puutumata, ehkki on laekunud teateid sellest, et IS on need mineerinud.

Süüria võimudel õnnestus enamik Tadmuri muuseumis asunud kultuurimälestistest enne ISi saabumist evakueerida, ent rühmitus on pärast linna hõivamist lasknud õhku mitu ajaloolist islamiusu hauakambrit.

IS on kurikuulus arheoloogiliste mälestiste hävitamise poolest pärast «kalifaadi» väljakuulutamist mullu suvel. Äärmusrühmitus tõmbas tänavu endale maailma meelepaha, hävitades iidse assüüria linna Nimrudi ja purustades kultuurimälestisi Mosuli muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles