USA suursaadik Berliinis kutsuti Merkeli kantseleisse selgitusi jagama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik John Emerson teel riigikantseleisse.
USA suursaadik John Emerson teel riigikantseleisse. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Saksa kantsleri Angela Merkeli kantselei kutsus neljapäeval Berliinis resideeruva USA suursaadiku nuhkimiskahtlustustega seoses selgitusi jagama, ütles Saksa valitsusallikas.

«Me kinnitame, et Ühendriikide suursaadik John Emerson kutsuti riigikantseleisse vestlusele,» ütles Saksa valitsusallikas AFP-le.

Saksa ajaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung kirjutas, et kohtumist taotles Merkeli personaliülem Peter Altmaier.

Altmaier kutsus Emersoni riigikantseleisse sõnumi edastamiseks, et Saksa seaduste austamine ei ole läbiräägitav ja tõendatud rikkumiste korral ootavad ees õiguslikud abinõud, ütles valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert.

Seiberti sõnul kahjustavad sellised korduvad vahejuhtumid Saksa-USA asendamatut luurekoostööd.

Berliin tugevdas läinud aastal spionaaživastaseid meetmeid ning peab seda viimaste uudisteteadete taustal õigustatuks, lausus ta.

Saksa meedia teatas kolmapäeval uutele Wikileaksi lekitatud dokumentidele tuginedes, et USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) ei piirdunud Merkeli mobiiltelefoni pealtkuulamisega, vaid nuhkis ka mõnede ministrite ja majandus-, rahandus- ja põllumajandusministeeriumi ametnike järele.

WikiLeaks avaldas kolmapäeval nimekirja 69 telefoninumbriga, mida NSA väidetavalt pealt kuulas.

Teiste seas kuulati WikiLeaksi andmeil pealt ka Saksa praegust asekantslerit ja majandusministrit Sigmar Gabrieli, kes oli nuhkimise ajal opositsioonis.

Samuti kuulas NSA väidetavalt pealt endist rahandusministrit Oskar Lafontaine'i, kes lahkus ametist 1999. aastal.

Saksa ajalehe Süddeutsche Zeitung hinnangul paistab dokumendiga lähemalt tutvudes, et nimekiri puudutab ajavahemikku 2010-2012.

Lehe andmeil on rahandusministri number endiselt aktiivne ning praegu kasutatakse seda mõjuka rahandusministri Wolfgang Schäuble'i juhitavas ministeeriumis.

Schäuble ütles ajalehele Bild, et tema hinnangul näivad mõned inimesed Washingtonis olevat minetanud proportsioonitunde.

Tema sõnul käis tundlik infovahetus ministeeriumis spetsiaalselt turvatud kanalite kaudu ning USA luure oli Berliini jaoks üks väiksemaid probleeme.

«Teiste suurvõimude teenistused tekitavad mulle rohkem muret,» lausus Schäuble.

Saksa prokurörid alustasid mullu juunis juurdlust Merkeli mobiilisuhtluse kohta andmete kogumise suhtes, mille pani väidetavalt toime NSA, kuid tunnistasid mõni aeg hiljem suutmatust leida kohtukõlbulikke tõendeid. Peaprokurör Harald Range andis detsembris mõista, et juurdlus ei edene ning puuduvad kohtuprotsessi võimaldavad tõendid.

Saksa föderaalprokuratuur teatas neljapäeval, et kaalub uute tõenditega seoses NSA tegevuse suhtes Saksamaal uue juurdluse alustamist.

Väited NSA tegevusest Merkeli telefoni pealtkuulamisel on kahjustasid USA ja Saksamaa suhteid.

NSA endine luureanalüütik Edward Snowden tõi NSA jälgimis- ja pealtkuulamisprogrammid avalikkuse ette 2013. aastal. Ta paljastas, et NSA nuhkis Saksa kodanike telefonisuhtluse metaandmete ja internetisuhtluse järele.

Meedia teatas 2013. aastal, et NSA sihtmärkide seas oli ka Merkeli mobiiltelefon, mida Washington näis hiljem kinnitavat väitega, et kantsleri mobiiltelefon ei ole enam sihtmärkide hulgas.

Merkel ütles toona Ühendriikidele, et sõpradel ei sobi teineteise järele luurata.

USA president Barack Obama on korduvalt tõotanud lõpu teha liitlaste järele luuramisele.

Merkeli koalitsioonipartneri sotsiaaldemokraatide esindaja Christian Filsek ütles neljapäeval, et kantsler peab pealtkuulamise teemal otsekohe võitlusse asuma.

Valitsusjuhi erakonna kristlike demokraatide parlamendisaadik Patrick Sensburg ütles, et USA valitsusel lasub surve pakkuda selgitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles