Äärmusparteid kasutavad Kreeka referendumit eurovastaseks kihutustööks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras reede õhtul rahvale kõnelemas.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras reede õhtul rahvale kõnelemas. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

Euroopa riikide euroskeptilised erakonnad nii poliitilise spektri vasakust kui paremast servast püüavad kasutada Kreeka pühapäevast referendumit oma huvides ja eurovastaseks kihutustööks.

Kreeka vasakpoolne peaminister Alexis Tsipras kannustab kreeklasi referendumil võlausaldajate reforminõuetele «ei» ütlema.

Mitmed kasinusmeetmete vastased Euroopa riikide poliitkud on Tsiprase toetuseks sõna võtnud ja paljudel on kavas pühapäevaseks hääletuseks Ateenasse sõita.

Itaalia opositsioonipartei Vasak, Keskkond ja Vabadus (Sinistra Ecologia Libertà) juht Nichi Vendola on lubanud «demonstreerida solidaarust kreeka rahvaga, kes astub välja Brüsseli käsul ja Berliini õnnistusel läbi viidava ühiskondliku veretöö vastu».

Hispaania vasakäärmuslik Podemos, kes toetab küll Tsiprast, kuid ei ole avalikult toetanud «eid» referendumil, saadab Ateenasse oma rahvusvaheliste suhete juhi Pablo Bustinduy.

«Probleem ei ole Kreekas, see on terve Euroopa probleem. Mõned inimesed püüavad kasutada kreeka rahvast näitamaks, et Euroopas, eriti Lõuna-Euroopas ei ole alternatiivne poliitika võimalik,» ütles Podemose tähtsuselt teine ametnik Iñigo Errejón.

Prantsuse Vasakpartei asutaja Jean-Luc Mélenchon kritiseerib «Kreeka metoodilist ja süstemaatilist kägistamist eurogrupi poolt, et teha temast näide, mis paneb inimesed kartma finantskatastroofi oma kodumaal».

Ateenasse on lubanud sõita ka Itaalia koomikust poliitik Beppe Grillo, kes on juba kuid püüdnud läbi suruda referendumit küsimuses, kas eurotsooni suuruselt kolmanda majandusega Itaalia peaks euroala liikmeks jääma.

Kreeka vasakpoolse valitsuse korraldatud rahvahääletust kiidavad üllatavalt ka Euroopa paremtiiva poliitilised jõud, nähes selles esimest sammu ühe Euroopa Liidu liikmesriigi püüetes end Brüsselist sõltumatuks murda.

Itaalia ekspeaminsitri Silvio Berlusconi erakonna Forza Itaalia ametnik Renato Brunetta ütles, et tema kannustab igati Tsiprast, ehkki ei jaga tema poliitilist nägemust ega majanduspõhimõtteid.

«Meil on kõrini bürokraatide Euroopast, oleme tüdinud sellest Saksamaa Euroopast,» ütles ta.

Eurotsoonist lahkumist jutlustava Prantsuse paremäärmusliku Rahvusrinde aseesimehe Florian Philippot' arvates on Brüssel «mänginud kreeklastega nagu katsejänestega hüperkasinuse laboris".

Briti euroskeptilise UKIP juht Nigel Farage ütles, et referendum annab kreeklastele võimaluse Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile koht kätte näidata ja võtta tagasi nii iseseisvus kui oma raha.

Itaalia Põhjaliiga tõusev täht Matteo Salvini lükkaks kreeklasena võlausaldajate reforminõuded tagasi, sest «inimesi ei tohi alandada».

Euroopa Parlamendi liige Harald Vilimsky, kes esindab Austria rahvuslaste erakonda FPÖ näeb Kreeka kriisis «euro lõpu algust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles