Juurdlus Iraani tuumaprogrammi sõjalisest mõõtmest võib lõppeda tänavu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Iraani tuumaprogrammi sõjalise mõõtme väljaselgitamiseks käivitatud pikaleveninud uurimine võib Teherani abiga aasta lõpuks tulemuseni jõuda, ütles Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht täna.

Sel nädalal Teheranis kõnelusi pidanud IAEA peadirektor Yukiya Amano ütles, et «koostöös Iraaniga saame me minu arvates avaldada aasta lõpuks raporti, mis toob selgust võimaliku sõjalise mõõtmega seotud küsimustesse».

Iraan on pikalt lükanud tagasi süüdistused, et riik on üritanud välja töötada tuumapommi. Teheran on siiani keeldunud andmast ÜRO inspektoritele ligipääsu tundlikele sõjaraatistele, mida uurijad vajavad oma väidete tõestamiseks. IAEA juurdlus on seetõttu sisuliselt peatunud.

Iraani sõnul ei pea süüdistused paika ning väidab, et USA Luure Keskagentuur (CIA) ja Iisraeli luureagentuur Mossad on IAEA-d oma teabega eksitanud.

IAEA avaldas 2011. aastal raporti, milles kajastati Iraani tuumaprogrammi võimalikke sõjalisi mõõtmeid, lisades, et agentuurile kättesaadav teave on usutav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles