Kanada terroriohu ennetamise seaduseelnõu paneb inimõiguslased ÜRO poole pöörduma

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: The Guardian / PM
Copy
Kanada lipp rahvuslikul Kanada Päeval
Kanada lipp rahvuslikul Kanada Päeval Foto: SCANPIX

Inimõiguslased pöördusid ÜRO poole, et komitee uuriks vastuolulist föderaalsete julgeolekujõudude volitusi laiendavat seaduseelnõud, mis on nende sõnul vastuolus demokraatia põhimõtega.

Genfi tähelepanu alla toodav seaduseelnõu koodnimega C-51 on seotud mitmete väidetavate inimõiguste rikkumistega, väidavad paljud aktivistide lobigrupid, seal hulgas Canadian Civil Liberties Association ja Amnesty International Canada.

«Me tahame kindlad olla, et ÜRO komitee ette jõuaks võrdlemisi pikk nimekiri tõsistest ja meie arvates vaid teravnevatest inimõiguste piiramisega seotud probleemidest,»  ütles Amnesty international Canada juht Alex Neve.

Terrorismivastane seaduseelnõu C-51 algatati konservatiividest koosneva valitsuse poolt varasemalt sellel aastal pärast kahte terroriakti Kanada sõjaväelaste vastu. Seaduseelnõu laiendaks tunduvalt Kanada luureteenistuse volitusi , annaks föderaalsetele julgeolekujõududele rohkem õigusi ennetavaks kahtlusaluste arreteerimiseks ja hõlbustaks lennukeelu kehtestamist kahtlusalustele. Samuti oleks keelatud igasugune usuline propaganda, mis õhutab terrorismi.

Paljude kanadalaste arvates on mitmed seaduseelnõus sõnastatud õigused liiga laiad ja kahjustavad kodanike erahuve. Praeguseks on pisut üle poole kanadalastest seaduseelnõu vastu.

ÜRO komitee peaks avaldama vastavasisulise raporti Kanada seaduseelnõu kohta 23. juulil. ÜRO soovitused pole Kanada valitsusele õiguslikult siduvad.

Tagasi üles