Separatistid: kohalikud valimised Luganskis toimuvad 1. novembril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul separatistliku Luganski rahvavabariigi juht Igor Plotnitski, paremal Donetski rahvavabariigi juht Aleksandr Zahartsenko
Vasakul separatistliku Luganski rahvavabariigi juht Igor Plotnitski, paremal Donetski rahvavabariigi juht Aleksandr Zahartsenko Foto: Sergey Averin/RIA Novosti

Isehakanud Luganski rahvavabariigi juhi Igor Plotnitski sõnul toimuvad kohalikud valimised rahvavabariigi territooriumil 1. novembril.

«Kavandan valimised Luganski rahvavabariigis linnade ja rajoonide juhtide valimisteks 2015. aasta 1. novembrile,» tsiteeris Luganski pressiteenistus avalduses Plotnitskit.

Tema sõnul toimuvad valimised Minski lepete rakendamise eesmärgil.

«Ukraina rakendab ühepoolselt seadust kohalikest valimistest, koordineerimata seda Luganski ja Donetski rahvavabariikidega, ning selle (seaduse) sisu on vastuolus Minski lepete sisu ja vaimuga,» lausus Plotnitski.

Ida-Ukraina mässuliste varasemal teatel toimuvad kohalikud valimised isehakanud Donetski rahvavabariigi territooriumil 18. oktoobril.

Separatistid ja Kiiev ei ole ühel meelel veebruari keskpaigas Saksamaa ja Prantsusmaa vahendusel sõlmitud relvarahulepete rakendamises.

Nn Minsk II lepped näevad ette kiireloomulisi konsultatsioone valimiste üle separatistide kontrollitavatel Donetski ja Luganski oblasti aladel enne selle aasta lõppu.

Ukraina seaduste kohaselt on õigus selliseid valimisi korraldada vaid Kiievis tegutseval keskvalimiskomisjonil - mitte separatistidel endil. Mässulised on varem ähvardanud keelata kandideerida igal kohalikul ametnikul, kes toetab Kiievis tegutsevat valitsust.

Porošenko esitas kolmapäeval parlamendile põhiseadusmuudatuste kavandi, mis näeb ette presidendivõimu kärpimist oblastite üle ning linnadele ja nende volikogudele suuremate volituste andmist maksutulude kasutamise üle.

Samas ei sisalda riigipea kavand omavalitsustele poolautonoomse staatuse andmist, mida nõuavad Donbassi relvastatud separatistid, kes kontrollivad riigi tööstussüdant, kus elab 3,5 miljonit inimest ja mis annab kümnendiku riigi majandustoodangust.

Porošenko kavand viitab kehtivale seadusele, mis annab separatistide kontrollitud piirkondadele osalise omavalitsuse kolme aasta pikkuseks üleminekuperioodiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles