Raportöör: TTIP peab investorvaidlused lahendama avalikus kohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakaubandusleppe vastased meeleavaldused
Vabakaubandusleppe vastased meeleavaldused Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS

Euroopa Parlamendi väliskaubanduskomisjoni juhi ja Euroopa-USA vabakaubandusleppe (TTIP) raportööri Bernd Lange hinnangul tuleb lepingus riigi ja investori vahelise investeeringute kaitse sätted (ISDS) asendada avaliku kohtumehhanismiga.

Eelmisel kuul, kui TTIP-i arutelu ja hääletus Euroopa Parlamendis edasi lükati, oli selge, et ISDS on surnud ja eraarbitraaž on mineviku tööriist, ent siis ei olnud see piisavalt täpselt sõnastatud, ütles sotsialistide ja demokraatide (S&D) fraktsiooni kuuluv Lange Euroopa Parlamendi pressiosakonna teatel.

«Nüüdseks on selge, et ISDS tuleb asendada avaliku kohtusüsteemiga. Meil on vaja avalikult ametisse nimetatud kohtunikke, meil on vaja selget Euroopa mehhanismi, meil on vaja avalikku kohtureglementi,» rääkis ta.

Euroopa Parlament arutab TTIP-i kavandit ja parlamendi ettepanekuid sellele teisipäeval plenaaristungil, hääletus soovituste paketi üle toimub kolmapäeval.

Juuni alguses lükkas Euroopa Parlament edasi arutelu ja hääletuse Euroopa Liidu ja USA vahelise vabakaubandusleppe kohta koostatud raporti osas.

Euroopa Komisjonile esitatavaid suuniseid sisaldava paketi edasilükkamist toetas Parlament 183 poolt- ja 181 vastuhäälega, erapooletuks jäi 37 saadikut.

Kuna Euroopa Parlamendi saadikud tegid eelnõule 116 muudatusettepanekut, soovis Euroopa Parlamendi president Martin Schultz toona hääletuse edasilükkamist, et tagada nende põhjalik kaalutlemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles