Uuring: 2001.-11. aastani ületas vaesuspiiri 700 miljonit inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik maailma inimesi selliseid dollaripatakaid käes ei hoia.
Enamik maailma inimesi selliseid dollaripatakaid käes ei hoia. Foto: MURAD SEZER/REUTERS

Käimasoleva aastasaja esimesel kümnendil ületas vaesuspiiri umbes 700 miljonit inimest, kuid valdaval enamusel pääsenuist on väga madal sissetulek, selgus mõttekoja Pew Research Centeri uuringust.

Ajavahemikus 2001.-11. aastani oli maailm tunnistajaks ülemaailmse vaesuse ajaloolisele vähenemisele.

2011. aastaks elas maailmas allpool vaesuspiiri 15 protsenti inimestest. Isik elab allpool vaesuspiiri, kui tema igapäevane sissetulek on vähem kui 2 dollarit. Dekaad varem ehk 2001. aastal oli vastav näitaja 29 protsenti.

Enamus sel perioodil vaesuspiiri ületanute sissetulek jääb vahemikku 2-10 dollarit, öeldi uuringus. Ses vahemikus on umbes 56 protsenti maailma elanikest. 2001. aastal oli see 50 protsenti.

Keskmise ja kesk-kõrgema sissetulekuga ehk 10-50 dollarise igapäevase sissetulekuga inimeste osakaal suurenes 14 protsendilt 22 protsendile.

Enamus vaesuspiiri ületajaist elab Hiinas, Lõuna-Ameerikas ja Ida-Euroopas, selgus uuringust.

Keskklassi suurus Indias, Kagu-Aasias ja Kesk-Ameerikas jäi peaaegu muutumatuks, lisati dokumendis.

«Lõhe maailma arenenud, tõusvate ja arenguriikide elatustasemete vahel pole käesoleva sajandi esimesel aastakümnel peaaegu üldse kahanenud.»

«2001. aastal elas 91 protsenti maailma kõrge sissetulekuga inimestest Põhja-Ameerikas ja Euroopas; 2011. aastal oli see osakaal 87 protsenti,» kirjutati uuringus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles