Saakašvili seiklused Odessas: rahvale meeldib

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Gruusia president Saakašvili sõitis bussiga ja vestles Odessa elanikega.
Endine Gruusia president Saakašvili sõitis bussiga ja vestles Odessa elanikega. Foto: ERIC DESSONS/JDD/SIPA/ERIC DESSONS/JDD/SIPA

Kui kunagine Gruusia president ette teatamata ja ihukaitsjateta täistuubitud Odessa bussi hüppas, olid reisijad esmalt ehmunud – kuid kohanesid kiiresti ning asusid oma ahastust väljendama ja reforme anuma.

Odessa oblasti grusiinist kuberner on omal ajal Kiievis ülikoolipinki nühkinud ning tal on suus nii vene, ukraina kui inglise keel, kirjutab Financial Times. Saakašvili isik on süstinud piirkonda värsket energiat ja lootust.

«Siiamaani ta meile meeldib,» ütles Viktor, kes sellesama bussiga kodulinna Bolgradi poole sõitis. Samal ajal selgitas Saakašvili oma taaskordsel bussireisil inimestele prioriteete: teha korda infrastruktuur ning edendada äri ja turismi.

Kõike seda saab rahastada korruptsiooni arvelt. «Vana süsteem variseb kokku,» ütles ta löökaukudest rappuvas sõidukis. «Vastus on revolutsioonilised reformid. Ja me peame kiiresti tegutsema.» 

Buss teeb vahepeatuse kuurortlinnas Sergiivkas, kus kaasreisijad kubernerile kiirkorras ekskursiooni korraldavad. Nad demonstreerivad talle katkisi tänavaid ning kohalike ametnike luksuslikke eluasemeid.

Hiljem oma kabinetti naastes kutsus Saakašvili kohale korruptsioonivastase osakonna juhid, kelle ta teleülekande vahendusel vallandas – pärast seda, kui üks neist üles tunnistas, et alates aasta algusest pole võetud korruptsiooni eest vastutusele ühtegi ametnikku.

«Kas te teid pole näinud?» küsis Saakašvili. «Kuhu kadus raha? Ma vallandan teid, et te pole midagi teinud.»

Karmi kuberneri kartuses on piirkonna ametnikke tabanud paras paanika. Mitmed on kukkunud omaenda kulu ja kirjadega teid asfalteerima.

«Nad aimavad, et järgmiseks tulen ma nende linna ja nad üritavad ametikoha säilitamiseks oma sulitempe kinni mätsida,» teab Saakašvili. Ta teab ka seda, et maffiale sellised sammud ei meeldi. «Algatuseks ründavad nad mu usaldusväärsust, üritavad määrida mu nime. Pärast seda tulevad nad juba teiste meetoditega...»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles