Vangistatud rahunobelist tahab saata naise preemia järele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat. Foto: SCANPIX

Tänavuse Nobeli rahupreemia pälvinud Hiina dissident Liu Xiaobo kannab vanglakaristust riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest, mistõttu ei saa ise auhinnale järele minna.

«Xiaobo ütles mulle, et ta loodab, et ma saan minna Norrasse, et auhind tema nimel vastu võtta,» lausus maineka preemia saanud Liu abikaasa Liu Xia Reutersi vahendusel.

Samas on naine oma Pekingi kodus sisuliselt koduarestis ning pole selge, kas võimud lubavad tal auhinda üle võtma sõitma. «Ma usun, et see on väga keeruline,» arvas Liu Xia.

Väidetavalt on Hiina võimud andnud meediale korralduse avaldada üksnes valitsuse nõelavat kriitikat Nobeli komitee otsuse aadressil.

Ametlik auhinna üleandmise tseremoonia toimub Oslo raekojas 10. detsembril, Alfred Nobeli surma-aastapäeval, mil laureaadile antakse üle kuldmedal, diplom ja rahaline auhind, mille suurus tänavu oli kümme miljonit Rootsi krooni ehk ligikaudu 17 miljonit Eesti krooni.

54-aastane kirjandusprofessor Liu on istunud vangis seoses osalemisega 1989. aasta Taevase Rahu väljaku meeleavaldustel. Praegu kannab Liu riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest 11-aastast vanglakaristust, kuna ta kirjutas alla poliitilistele reformidele kutsuvale manifestile Harta 08. Viimases nõutakse Hiinalt üheparteisüsteemi lõppu, kogunemisvabadust, sõnavabadust ja usuvabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles