India kohtunik: vägistamisohvrid peaksid oma ründajatega ära leppima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Lõuna-Indias Chennai linnas tekitas pahameeletormi kohtunik, kes tegi ettepaneku: vägistamise ohvriks langenud naised peaksid oma ründajatega kokku saama ja vastastikku asjad klaariks rääkima. Lootuses, et see aitab parandada hingehaavasid ja viib vastastikuse äraleppimiseni. 

Kohtunik P. Devadass lasi vangist välja süüdimõistetud vägistaja, et too saaks oma ohvriga «läbi rääkida». Otsus ajas marru nii juristid kui naisõiguslased, kes on seda nimetanud tagurlikuks, naistevaenulikuks ja lihtsalt «halvaks õigusemõistmiseks». Advokaadid on palunud Devadassi otsus tühistada, kohtunik ise on keeldunud kommentaare jagamast.

Kriitikute sõnul on tegu järjekordse näitega India kohtusüsteemis domineerivast šovinistlikust meelelaadist. Rohkem kui kaks aastat pärast kurikuulsat Delhi bussivägistamist satuvad mitmed õigusemõistjad endiselt skandaalidesse. Näiteks andis üks kohtunik mõista, et laste prostitutsioon ei ole vägistamine. Teine avaldas arvamust, et enne abielu suguelu alustavatel naistel on hiljem suurem tõenäosus langeda vägistamise või inimröövi ohvriks.

«Loogika on järgmine: kui on toimunud vägistamine, kaasneb sellega ka suguline kontakt. Seega oleks ohvril parim lahendus mehega abielluda,» kirjeldas levinud mentaliteeti Madrase ülemkohtu advokaat Geeta Ramasehan. «See on väga patriarhaalne mõtteviis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles