USA staabiülemate komitee juhiks pürgija peab suurimaks ohuks Venemaad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merejalaväekindral Joseph Dunford.
Merejalaväekindral Joseph Dunford. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS

Järgmiseks USA staabiülemate komitee juhiks kandideeriv merejalaväekindral Joseph Dunford ütles neljapäeval senatile oma seisukohti tutvustades, et peab USA-le suurimaks julgeolekuohuks Venemaad.

«Venemaa kujutab endast meie riiklikule julgeolekule suurimat ohtu .... Kui vaadata nende käitumist, siis see pole midagi vähemat ärevusttekitavast,» lausus Dunford.

Vastuseks küsimusele, kas USA peaks tarnima Ukrainale surmavat relvastust, ütles Dunford, et sõjalisest seisukohast oleks see mõistlik vastus. «Ausalt öeldes, ilma sellise toeta ei suuda nad end kaitsta Venemaa agressiooni vastu,» lausus Dunford.

Venemaa ja Lääne vahelised suhted on hetkel külma sõja-aegses madalseisus pärast seda, kui Moskva annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ja asus toetama Ida-Ukraina mässulisi. USA vastas tegevustele sanktsioonidega, ent on siiani hoidunud Ukrainale surmava relvastuse tarnimisest.

Kandidaat tõi ohtudena riiklikule julgeolekule välja ka Hiina, Põhja-Korea ja sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS).

Dunford on varasemalt öelnud, et kui senat kiidab tema kandidatuuri heaks, siis soovib ta hinnata, kas USA peaks rohkem keskenduma ISi «muutuvale geograafilisele käeulatusele» ning seisma pühasõdalaste vastu seal, kus nad on praegu ja kuhu nad tõenäoliselt edasi liiguvad.

Dunford vastas senati relvateenistuste komitee ees viimaste kirjalikult esitatud küsimustele, mida jagus 75 leheküljele.

Hetkel on USA staabiülemate komitee juhiks kindral Martin Dempsey.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles