Häkkerid varastasid USA personaliametilt 21,5 miljoni inimese andmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO küberkaitse kompetentsikeskuse rahvusvaheline küberkaitseõppus Tallinnas.
NATO küberkaitse kompetentsikeskuse rahvusvaheline küberkaitseõppus Tallinnas. Foto: Liis Treimann

USA föderaalvalitsuse personaliameti (OPM) vastase küberrünnaku käigus varastati 21,5 miljoni inimese isikuandmed, teatasid ametiisikud neljapäeval uurimise tulemustest rünnaku suhtes, mille taga usutakse olevat Hiina.

Personaliameti teatel varastati 19,7 miljoni riigiametis töötamiseks taustauuringu läbinud inimese ning veel 1,8 miljoni isiku andmed, kes on peamiselt riigiametnikeks kandideerinute abikaasad või elukaaslased.

Ohvrite suur arv lisab kaalu häkkerite rünnakule, mis tõi kaasa laialdase kriitika USA küberkaitsemeetmete üle.

Ametiisikud teatasid eelmisel kuul 4,2 miljoni inimese isikuandmete vargusest eraldiseisva rünnaku käigus, ent pole selge, kas kaks ohvrite rühma kattuvad.

USA valitsusasutuste vaheline rakkerühm on viinud läbi uurimist alates rünnakute avalikustamisest juunis.

Teise vahejuhtumi kohta teatas OPM, et saab nüüdseks usaldusväärselt kinnitada tundliku informatsiooni, sealhulgas 21,5 miljoni inimese sotsiaalkindlustuse numbrite varastamist taustauuringu andmebaasidest.

Mõned kirjed sisaldavad taustauurijate läbiviidud intervjuude leide ning 1,1 miljonil juhul kujutavad sissekanded endast sõrmejälgi.

OPM-i teatel puudub sel praegu informatsioon rohkemate andmete varguse kohta.

See küberrünnak mõjutas suure tõenäosusega igaüht, kelle suhtes on alates 2000. aastast läbi viidud taustauuring, lisas amet.

Novembris avalikustas üks Ühendriikide sisejulgeolekuministeeriumi endine töötaja kübersissetungi vähemalt 25 000 ministeeriumi töötaja ja tuhandete teiste föderaalvalitsuse asutuste töötajate andmetesse.

Eelmisel aastal varastasid häkkerid USA maksuameti veebiga ühendatud arvutitest üle 100 000 maksumaksja andmeid.

Väidetavalt pääsesid Vene häkkerid mullu ligi Valge Maja ja välisministeeriumi salastamata arvutisüsteemidele.

USA president Barack Obama on nimetanud Hiina ja Venemaa küberrünnakuvõimekusi väga heaks, Iraani omi heaks ning Põhja-Korea võimekusi mitte eriti heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles