Putin: India ja Pakistan ühinevad SCOga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin Ufaas.
Vladimir Putin Ufaas. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin teatas täna, et India ja Pakistan ühinevad Shanghai Koostööorganisatsiooniga (SCO), mille eestvedajad on Venemaa ja Hiina, kuid liikmeteks ka Kesk-Aasia riigid.

Venemaa näeb 2001. aastal loodud ja esmakordselt laienevas organisatsisoonis vastukaalu Lääne allianssidele.

SCO liikmesus annab Indiale võimaluse Kesk-Aasia energiavarudele paremini ligi pääseda. Nii ühendaski India peaminister Narendra Modi Venemaal Ufaas peetava tippkohtumise visiitidega organisatsiooni liikmesriikidesse Kasahstani, Kõrgõzstani, Tadžikistani ja Usbekistani.

Putin avas tippkohtumise teatega India ja Pakistani liikmeksvõtmisest. Ta lisas, et Valgevene saab vaatlejastaatuse nagu Afganistanil, Iraanil, Mongoolial. Aserbaidžaan, Armeenia, Kambodža ja Nepal saavad SCO dialoogipartneriteks.

SCO liidrid avaldasid lootust, et ka Iraanist saab organisatsiooni liige, kuid lisasid, et esmalt tuleb Teheranil sõlmida tuumakokkulepe, mille üle praegu Viinis kõnelused käivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles