Video: Serbia peaminister põgenes kivirahe all Srebrenica tseremoonialt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihukaitsjad blokeerimas Serbia peaministri Aleksandar Vučići poole visatud kivi vihmavarjuga.
Ihukaitsjad blokeerimas Serbia peaministri Aleksandar Vučići poole visatud kivi vihmavarjuga. Foto: Reuters/ScanPix

Serbia peaminister Aleksandar Vučić oli sunnitud laupäeval lahkuma Srebrenica mälestustseremoonialt pärast vihase rahvahulga kivirahe alla sattumist, teatas AFP ajakirjanik.

Kui mees kalmistule sisenes, karjus rühm naisi, kes on aastaid nõudnud Belgradilt oma rolli tunnistamist tapatalgutes: «Vastutus!» ja «Genotsiid!».

Vučić asetas lille tuhandete massimõrva ohvrite monumendile, kui rahvas hakkas skandeerima «Allahu Akbar» («Jumal on suur») ja kive loopima, sundides peaministrit turvameeste poolt piiratuna varju jooksma. Ministri abi Suzana Vasiljević ütles uudisteagentuurile AP, et Vučić sai ühe kiviga näkku ning tema prilliklaasid purunesid.

Vihane rahvahulk ajas Vučići tseremoonialt minema. Paar inimest kandis plakatit Serbia peaministri sõjaaegse tsitaadiga: «Iga tapetud serblase eest tapame 100 bosniakki.»

Laupäeval kogunesid kümned tuhanded inimesed Bosnia ja Hertsegoviinas Srebrenicasse mälestama 20 aasta taguste tapatalgute ohvreid, mis on rängim massimõrv Euroopa pinnal pärast Teist maailmasõda.

Mälestustseremoonial osalejad avaldavad austust ligi 8000 moslemist mehele ja noorukile, kelle bosnia serblaste väed 1995. aasta juulis Srebrenica vallutamisele järgnenud päevadel hukkasid.

Peaminister mõistis laupäeva hommikul enne Srebrenicasse jõudmist veretöö hukka. «Võimatu on sõnadega väljendada kahetsust ja valu ohvrite ning viha ja kibestumust selle õudsa kuriteo sooritajate suhtes,» ütles Vučić enne Bosnia ja Hertsegoviina idaosas asuvas väikelinnas peetavale mälestusüritusele suundumist.

Bosnia serblased ei tunnista toimunut genotsiidiks ja nende liider Milorad Dodik nimetas eelmisel nädalavahetusel ohvrite arvu valeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles