Serbia peaminister kinnitas Serbia-Bosnia leppimisprotsessi jätkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia peaminister Aleksandar Vučić.
Serbia peaminister Aleksandar Vučić. Foto: SCANPIX

Serbia peaminister Aleksandar Vučić, kelle kive loopiv rahvahulk sundis laupäeval Srebrenica massimõrva mälestusürituselt lahkuma, kinnitas pühendumust leppimisprotsessile Bosnia moslemitega.

«Ma kahetsen, et midagi niisugust on juhtunud. Kahetsen, et mõned ei aktsepteerinud minu siirast kavatsust ehitada serblaste ja bosniakkide vahel üles tõeline sõprus,» ütles Vučić Belgradi naasmise järel.

«Minu käsi on (bosnia moslemitele) välja sirutatud ja jätkan oma leppimispoliitikat Serbia ja Bosnia vahel,» lausus peaminister.

Serbia valitsusjuht lisas, et ehkki üks kivi tabas tema suud, ta vigastada ei saanud. Ta lisas, et vahejuhtumi käigus kukkusid maha tema prillid, mis purunesid.

Vučić sattus Srebrenicas 20 aasta taguste tapatalgute ohvrite memoriaalile lille asetamise järel kivirahe alla, mille järel ta turvameeste saatel ürituselt põgenes.

Peaministri abi Suzana Vasiljević ütles hiljem uudisteagentuurile AP, et peaministri nägu tabas kivi, mis lõhkus ta prillid. Vasiljević oli enda sõnul peaministri taga, «kui rahvamass murdis läbi tõkete ja pöördus nende vastu».

Lisaks said Serbia peaministrile osaks verbaalsed solvangud. Paar inimest kandis plakatit Serbia peaministri sõjaaegse tsitaadiga: «Iga tapetud serblase eest tapame sada bosniakki».

Vučić juhib praegu Serbia Progressiivset Parteid, ent oli minevikus marurahvuslane.

Vučić mõistis enne mälestusüritusele suundumist Srebrenica massimõrva hukka.

Mälestustseremoonial osalejad avaldavad austust ligi 8000 moslemist mehele ja noorukile, kelle bosnia serblaste väed 1995. aasta juulis Srebrenica vallutamisele järgnenud päevadel hukkasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles