Tsiprase erakonda lõhestavad erimeelsused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

Keset erakonnakaaslaste meelehärmi abipaketi-leppe osas peab Kreeka peaminister Alexis Tsipras võitlema, et säilitada valitsuses enamust. Pahameeleavaldused puhkesid, kui peaminister pidi vastutasuks abipaketile taganema valimislubadustest ja rakendama kasinusmeetmeid.

Tsipase juhatusel toimub täna Syriza erakonna juhatuse koosolek. Pärast seda algab parlamendis kahepäevane arutelu leppe elluviimise kohta, mille eesmärgiks on kärpida kulutusi ja tõsta makse.

Saavutatud lepe tagab Kreeka hoidumise otsesest finantskatastroofist ja eurotsoonist lahkumisest. Ometi nimetas Syriza koalitsioonipartneri juht Panos Kamennos kokkulepet Saksamaa mahitusel toimunud riigipöördeks. «Me ei saa sellega nõustuda,» sõnas Kamennos.

Eile õhtul avaldati parlamendi ees meelt, soovides, et parlament lükkaks uued nõudmised tagasi.

Umbes 30 Syrizasse kuuluvast 159-st parlamendiliikmest hääletavad ilmselt valitsuse plaani vastu.

Syriza vasakplatvorm, erakonnasisene traditsionalistide grupp, nimetas Tsiprase lepet „kõige hullemaks võimalikuks variandiks, mis säilitab Kreeka staatuse: riik on Saksamaa juhitava Euroopa Liidu võlakoloonia”. Tsiprase sõnul õnnestus vältida ekstreemseid meetmeid.

Kui Kreeka täidab kõik eile esitatud nõudmised, saab riik kolmeaastase abipaketi, maksmaks tagasi võlga, mis praegu moodustab 180% riigi aastasest SKPst. Praegu on Kreeka majandus ebaproportsionaalselt suure võlakoorma tõttu vähenenud veerandi jagu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles