KREEKA PÄEVIK: Pangad avatakse, sularahapiirang jääb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras
Kreeka peaminister Alexis Tsipras Foto: Reuters / Scanpix

Kreeka ja võlausaldajad jõudsid kokkuleppele kolmandas abipaketis, mille tingimusi peavad paljud üliraskeks. 

17. juuli

00:38 

Kreeka pangad, mis on alates 29. juunist suletuna püsinud, avatakse esmaspäeval, ent sularaha väljavõtu piirang jääb endiselt 60 eurole päevas, teatas aserahandusminister neljapäeval.

16. juuli

19:22

Eesti Valitsus sai neljapäevasel kabinetinõupidamisel ülevaate Kreeka olukorrast ning otsustas esitada riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjonile (ELAK) seisukoha võtmiseks eelnõu, millega volitatakse institutsioone pidama läbirääkimisi Kreekale stabiilsustoetuse andmiseks.

16:42 

Euroopa Keskpank (EKP) otsustas tõsta Kreeka pankade hädarahastust 900 miljoni euro võrra.

15:06

Sildid Euroopa Keskpanga juures. Tänased teemad olid Kreeka, Kreeka ja... muutumatud intressimäärad. 

Foto: SCANPIX

13:29

Euroala rahandusministrite kokkusaamine lõppes Kreeka jaoks heade uudistega. Loe siit

09:08

Euroopa ja Kreeka kokkulepe jättis Vagelis Alexoule vaid 12 õnnelikku päeva. Loe siit

07:15

Kreeka parlamendis toimus öösel hääletus laenupaketi tingimuste üle ning enamik parlamendisaadikutest ütles «jah». Poolthääli oli 229, vastuhääli 64 ning kuus saadikut jäi erapooletuks. 

00:55

Euroopa Liidu riigid on ametnike tasandil kokku leppinud seitsme miljardi euro suuruses hädalaenus Kreekale, mis tuleb ühenduse eelarvega seotud fondist.

15. juuli

22:12

Kreeka pealinnas Ateenas muutus kolmapäeval vägivaldseks kasinusprogrammi vastane meeleavaldus, protestijad loopisid parlamendihoone ees seisvaid märulipolitseinikke kivide ja süütepommidega.

Vägivaldseks muutunud meeleavaldus Ateenas.
Foto: Scanpix
Vägivaldseks muutunud meeleavaldus Ateenas. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

20:10

«Me oleme Euroopa pankrotilapsed. Me ei ole midagi teinud ja nüüd tuleb tagajärgede eest maksta, » nentis Ateena elanik Yannis Theodosia. Vaata ERR videot siit.

18:17

«Ma olen ära kasutanud kõik oma läbirääkimiste võimalused ja iga võimaliku lahenduse,» selgitas Tsipras täna parlamendi ees enne seda, kui seadusandjad hakkasid hääletama seadusemuudatusi, mis on vajalikud kolmanda abipaketi läbirääkimiste alustamiseks.

15:08 Täna taandus ametist Kreeka aserahandusminister Nadia Valavani. Tegu on protestiga Kreekaga kokku lepitud tingimuste suhtes.

14:09 Euroopa Komisjon soovitab, et Kreeka saaks järgmiseks kuuks sildfinantseerimist fondi EFSM kaudu, seda hoolimata Tšehhi ja Suurbritannia ägedatest ptotestidest, sõnasid ametnikud. 

12:44 Kreeka parlamendi spiiker kutsus täna 300-liikmelist parlamenti üles uut kasinusmeetmete paketti mitte heaks kiitma.

11:57 Kreeka peaministri Alexis Tsiprase eileõhtune teleesinemine, kus ta ütles, et nõustus võlakokkuleppega «nuga kõril», ärritas läbirääkimistega tegelevaid ametnikke.

10:05 Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) saatis tugeva signaali, et võib Kreeka uuest päästepaketi lepingust taganeda põhjusel, et ei saa selles osaleda juhul, kui Euroopa võlausaldajad võimalda Kreekal olulist mahakandmist võla, kirjutab Financial Times.

08:55 Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble tunnistas eile reporteritele, et neil on valitsuses lahkmeel küsimuses, milline tee oleks Kreekale parem – jääda «eurosse» või väljuda.

08:51 Prantsuse president François Hollande plaanib esitada ettepaneku seada eurotsooni üle eraldi valitsus. Vastava dokumendi kavatseb ta koostada koostöös Saksamaaga.

00:49 Kreeka peaminister Alexis Tsipras ütles teisipäeva õhtul, et Kreeka pangad võivad veel kuuks suletuks jääda, kuni eurotsooniga sõlmitud lepe on lõplikult vormistatud.

00:36 Kreeka peaminister Alexis Tsipras ütles teisipäevaõhtuses telepöördumises, et eurotsooni läbirääkimistel võideldi peamiselt kreeklaste palkade ja pensionide eest, mis oleksid saanud vastasel korral veelgi suuremate kärbete osaliseks, vahendas uudisteagentuur Reuters.

14. juuli

20:38 Kreeka rahandusministeerium teatas teisipäeva õhtul, et parlamendile on esitatud seaduseelnõu, mille vastuvõtmine on tingimus kõneluste alustamiseks võlausaldajatega kolmanda abipaketi üle.

20:10 Reformierakonda kuuluv riigikogu liige, endine rahandusminister Maris Lauri kirjutas oma blogis, et parimal juhul jõuavad Euroopa Liidu valitsusjuhid kõnelustel Kreeka kolmanda abipaketi asjus kokkuleppele alles augustis.

16:41

Kreeka piiras 25 ravimi ekspordi, et tagada varud apteekidele. Haiglad ja tervisekassa võlgnevad farmaatsiasektorile alates detsembrist enam kui 1,1 miljardit eurot. Ent farmaatsiatehased jätkavad tarneid humanitaarsetel kaalutlustel. 

16:23

Avaliku sektori töötajate ametiühing kutsub üles streigile kolmapäeval - see on päev, mil Kreeka parlament hääletab seadusemuudatuste üle, mis lubavad alustada uue abipaketi läbirääkimisi.

15:36

Kreeka vajab ulatuslikku võlaleevendust või Euroopa jääbki neid toetama, leiab IMF. Loe siit

13:55

Euroopa oli Kreeka suhtes vähem kui entusiastlik. Loe siit

13:02

Meeleolu on sünge. Inimesed leiavad, et tegu oli alandusega Kreeka suhtes, esmaspäeva õhtul kogunesid inimesed protestima kokkuleppe vastu. Kolmapäeval on protestiks kinni paljud apteegid. 

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

12.27

Suurbritannia ei kavatse Kreekat abistada, kuigi euroala rahandusministrid seda lootsid. Loe siit

12.12

Kreeka võib müüki panna saari ja mälestisi. Loe siit. 

11.30

Peale maratoni seisab Kreeka peaminister Alexis Tsiprasel ees veel lühike sprint kokkulepitu jõustamiseks parlamendis. See on vaevaline. Loe siit

10.40

Kreeka jättis tegemata makse IMFile, ent maksis ära Jaapani võlakirjad, et investorites usaldust äratada. Loe siit.

13. juuli

Kreeka jõudis võlausaldajatega kokkuleppele peale 17 tundi kestnud maratonkohtumist. Loe siit.

Kohtumise tulemust ehk kokkuleppe sisu saad vaadata siit

Üks karmi kokkuleppe põhjuseid on kadunud usaldus, rääkis rahandusminister Sven Sester. Loe siit

Nobelist Paul Krugman sõnas, et Saksamaa hävitas Euroopa projekti. Loe siit

Loe varasemaid Kreeka päevikuid siit ja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles