Enne eetrivaikust saatis kosmosesond seninägematu pildi Pluutost

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna avaldatud pilt Pluuto pinnast toob nähtavale seni inimkonna eest varjatuks jäänud geoloogilised moodustised kääbusplaneedi pinnal.
Täna avaldatud pilt Pluuto pinnast toob nähtavale seni inimkonna eest varjatuks jäänud geoloogilised moodustised kääbusplaneedi pinnal. Foto: NASA

Eesti aja järgi kell 14:49 möödus üheksa aastat läbi kosmose kulgenud sond New Horizons jäisest kääbusplaneedist Pluutost. Praegu juhtimiskeskusel plaanikohaselt sondiga sidet ei ole, ent enne eetrivaikuse saabumist saatis New Horizons Maale hulga andmeid, muuhulgas ka seninägematult täpse pildi Pluutost.

Sondi seitse teadusaparaati salvestasid kiirusel 49 600 kilomeetrit tunnis toimuva kohtumise ajal infot, mis aitab inimkonnal esimest korda heita pilgu sellele Kuiperi vöös paiknevale taevakehale, mida pikka aega peeti meie Päikesesüsteemi üheksandaks planeediks. Sellisel kiirusel ei saa sond minna kääbuse orbiidile ning sestap on kogu info talletamiseks vaid üks võimalus.

Esimesed värsked pildid möödumisest avaldab NASA homme.

Kosmoselaeva seni teostatud mõõtmised lubavad oletada, et kääbusplaneet on seni arvatust veidi suurem. NASA teadlase Alan Sterni sõnul näitavad kosmoselaeva sooritatud mõõtmised, et Pluuto diameeter on 2370 kilomeetrit (pluss-miinus 19 kilomeetrit). See on umbes 80 kilomeetrit rohkem kui varasemad hinnangud.

Stern ütles, et uute mõõtmiste kohaselt võib Pluuto tihedus olla seniarvatust väiksem ning selle sisemus võib olla jäisem ja vähem kivine.

Teadlased uurimas New Horizons's saadetud pilti Pluutost. Foto: AFP/Scanpix
Teadlased uurimas New Horizons's saadetud pilti Pluutost. Foto: AFP/Scanpix Foto: Bill Ingalls/AP

1930. aastal avastatud Pluutot loeti kuni 2005. aastani päikesesüsteemi üheksandaks planeediks. 2006. aastal otsustas Rahvusvaheline Astronoomialiit, et tegemist on siiski kääbusplaneediga Kuiperi vöös, kus leidub veel teisigi võrreldava suurusega objekte.

Foto: GRAPHIC NEWS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles