Üle saja aasta USAs elanud daam võttis kodakondsuse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
101-aastane Eulalia Garcia Maturey vandus eile truudust Ameerika Ühendriikidele.
101-aastane Eulalia Garcia Maturey vandus eile truudust Ameerika Ühendriikidele. Foto: SCANPIX

1909. aasta 12. oktoobril ületas vastsündinud Eulalia Garcia Maturey oma ema süles Rio Grande, jõudes Mehhikost Matamorosest teele asunud praamil Brownsville’i USAs Texase osariigis. Nüüd, 101 aastat hiljem, õnnestus Matureyl lõpuks saada USA kodakondsus, kirjutab ajakiri Time.


Maturey asus koos emaga elama Brownsville’i, kus kasvas ka üles. Kümnendeid ei teadnud ta midagi oma õiguslikust positsioonist USAs ning kartis, et kui ta hakkaks küsimusi küsima, lõppeks see talle Ühendriikidest välja saatmisega.

Seaduslikuks USA elanikuks sai Maturey alles pärast seda, kui USA Kongress võttis vastu Teise maailmasõja välismaalaste registreerimise seaduse.

Kui 2008. aastal muutus Mehhiko piiril passi näitamine kohustuslikuks, jõudis seal regulaarselt sugulastel külas käiv Maturey järeldusele, et midagi tuleks ette võtta. Tema vennatütar viis ta kohalikku kodakondsus- ja migratsiooniameti esindusse, kus vanadaam näitas ette 69 aasta eest saadud elamisloa. Eile sai temast ametlikult USA kodanik.

«Ma tahan veeta oma ülejäänud päevad elades Ameerika Ühendriikides legaalselt,» ütles Maturey CNNile. «Ma kasvasin siin üles ja ma tahan siin surra.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles