Ajaleht: Saksamaa soovib Kreekale alternatiivvaluutat

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble ei taha Kreekat nui neljaks euroalas hoida.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble ei taha Kreekat nui neljaks euroalas hoida. Foto: Pekka Sakki / Lehtikuva

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble soovib ikka veel, et Kreeka hakkaks kasutama altenatiivvaluutat (IOU).

Esmaspäeval leppisid euroala juhid kokku kolmanda abipaketi läbirääkimiste alustamises Kreekale, kirjutab Handelsblatt. Selle kokkuleppe saavutamiseni läheb aega, mille jooksul Kreeka võlad jätkavad kuhjumist. 

Schäuble on viidanud, et Kreeka võiks sisemaiseid kohustusi, näiteks avaliku sektori töötajate palju maksta IOUdes, ent kasutaks välisvõlgade maksmisel eurosid.

Kriitikute sõnul viiks selline süsteem kiirelt paralleelvaluuta tekkimiseni ning võib sillutada teed Kreeka euroalast lahkumisele – võimalus, mida seni nii hoolikalt vältida on üritatud.

Kuna Saksamaa ei uskunud sõnagi sellest, mida Kreeka rääkis, nõudis ta läbirääkimiste jaoks 50 miljardi euro suurust fondi, mis koosneks Kreeka varadest.

Võlausaldajad ise hindavad seda plaani illusoorseks. Alles möödunud nädalal avaldasid Rahvusvaheline Valuutafond, Euroopa Komisjon ja Euroopa Keskpank raporti, kus hinnati Kreeka tulu riigivara müügilt 22 miljardi pealt 10 miljardile aastaks 2022.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles, et Kreeka peaks riigivara enam müüma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles