Kelam: ELil jääb idapoliitikas strateegiast vajaka

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Parlamendis Eestit esindav Tunne Kelam leiab, et Euroopa Liidu idapoliitikas jääb vajaka ühisest strateegiast.

Kuue postkommunistliku idanaabri integreerimisel on EL olnud kõhklev ja sisemiselt lõhenenud, rääkis Kelam Brüsselis peetud Euroopa ja USA mõttekodade ühiskonverentsil.

Nõukogude Liidu lagunemisel saadud võit iseseisva Ukraina tekke näol on tema sõnul dramaatilise kiirusega käest libisemas. Osalt on selles kaasvastutav Euroopa Liidu ebamäärasus Ukrainale konkreetse Euroopa perspektiivi pakkumisel, leidis eurosaadik.

«Atlandi-ülese koostöö tähtsamaid sihte lähitulevikus on toetada Ukraina, Moldova, Valgevene ning Taga-Kaukaasia vabariikide iseseisvust, pakkudes neile konkreetset perspektiivi Euroopa Liidu ja NATOga ühinemiseks,» ütles Kelam. 

Tema sõnul jääb Euroopa Liidul Venemaaga suhtlemisel vajaka strateegiast. Venemaal süvenev kriis võib anda ka midagi positiivset, kuid üksnes siis, kui EL seostab Medvedevi moderniseerimise programmi selgelt ja tingimuslikult demokraatia ja õiguskorra taastamisega, arvas Kelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles