Õhusaaste läheb Prantsusmaale maksma 100 miljardit eurot aastas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabloo käsib õhusaastel hoogu maha võtta
Tabloo käsib õhusaastel hoogu maha võtta Foto: DAMIEN MEYER/AFP

Õhusaastega kaasnevad ohud lähevad riigile maksma 100 miljardit eurot aastas, väidab täna avalikustatud Prantsuse Senati komisjoni raport. Suurimaks ohuks on raporti andmetel terviserikked.

Uuringu andmetel tekitab õhusaaste riigile peale otseste terviserikete ka kümneid miljardeid eurosid seotud kahjusid, mis tulenevad koormusest tervishoiusüsteemile, töövõimetuse finantseerimisest, vähenenud tootlikkusest ning väiksemast põllumajanduskultuuride saagikusest, samuti hoonetele tekitatud kahju likvideerimisest.

Õhusaaste mõju töötava rahva tervisele on võimalik ümber arvestada 68 kuni 97 miljardi euro suuruseks majanduslikuks kahjuks, sest saasteelemendid tekitavad erinevaid terviserikkeid astmast vähini.

Otsene kahju Prantsuse tervishoiusüsteemile õhusaastega seotud probleemide ravimisel on ümmarguselt kolm miljardit eurot, kuid töövõimekuse languse ja haiguste tõttu töölt kõrvale jäämise poolt tekitatud kaudne kahju on raportit parafraseerides suisa «majanduslik aberratsioon».

Väiksema põllumajanduskultuuride saagikuse ja hoonetele kogunenud mustuse eemaldamisega seotud kahjud lähevad riigile maksma ligemale neli ja pool miljardit eurot aastas.

Maailma Tervishoiuagentuuri andmetel põhjustab õhusaaste Prantsusmaal umbes 42 000 enneaegset surma aastas.

Raport soovitab kasutusele võtta uusi ja keskkonnasäästlikumaid tehnoloogiaid ning panustada senisest suuremaid summasid ajale jalgu jäänud tehnoloogiat kasutavate tööstusettevõtete kaasajastamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles