Khamenei: mõned maailma riigid pole tuumaleppe asjus usaldusväärsed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei. Foto: SCANPIX

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei hoiatas riigi presidenti Hassan Rouhanit, et mõningaid maailma riigivõime ei saa usaldada tuumaleppe rakendamise küsimuses ning ärgitas rikkumiste asjus valvsusele.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid teisipäeval ajaloolise tuumaleppe, mis piirab Iraani tuumategevust ja leevendab islamivabariigi suhtes kehtestatud rahvusvahelisi sanktsioone.

Rouhanile saadetud kirjas ütles Khamenei, kellel oli Teherani poolelt leppe sõlmimisel viimane sõna, et saavutatud kokkulepe on teetähis, ent vajab enne heakskiitmist hoolikat uurimist.

President peab olema murelik kokkulepitu võimalike rikkumise pärast teiste osapoolte poolt ning sulgema kõik taolised teed, kirjutas ajatolla eile hilisõhtul avaldatud kirjas.

«Olete vägagi teadlik, et mõned läbirääkimistel osalenud kuuest riigist pole üldsegi usaldusväärsed». Khamenei ei täpsustanud, milliseid riike ta silmas pidas.

Lisaks tänas ajatolla Iraani läbirääkijaid väsimatute püüdluste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles