Malaysia Airlinesi lennu MH17 ohvreid mälestatakse päevalilledega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasta tagasi 17. juulil tulistati Ukrainas Donetski lähedal alla Malaisia lennufirma Malaysia Airlines lennuk Boeing 777 ning hukkus 298 inimest.

Üks hukkunutest oli 25-aastane Fatima Dyczynski, kes õppis Hollandis lennundusinseneriks ning oli lendamas lennuga MH17 Kuala Lumpuri, kust oleks edasi lennanud koju Austraaliasse, edastab BBC.

Naise ema Angela Rudhart-Dyczynski ja isa Jerzy Dyczynski külastasid Ukrainas paika, kus lennuõnnetus aset leidis ning märkasid, et seal ümber on päevalillepõllud.

Kui nad koju Lääne-Austraaliasse Perthi tagasi lendasid, oli neil kaasas sümboolne mälestus – kotikesetäis päevalilleseemneid.

Kui nad Austraalias tolli läbisid konfiskeeriti neilt seemned, kuna Austraalia seaduse kohaselt tuleb sissetoodavad seemned, taimed ja loomad panna karantiini.

Samal ajal olid kaks austraallast, ajakirjanik Paul McGeough ja fotograaf Kate Geraghty Ukrainas lennuõnnetuspaigas ning ka nemad tahtsid sealt päevaleilleseemneid kaasa võtta.

McGeough sai idee mälestada päevalillede projektiga hukkunuid.

Ajakirjanikul kulus oma idee elluviimiseks üsna kaua aega, enne kui päevalilleseemneid jõudsid Melbournis asuvasse taimekasvatusfirmasse karantiini.  

McGeoughi sõnul arvestas ta Austraalia karmide karantiinireeglite ning bürokraatiaga.

Möödunud aasta detsembris avaldas ta väljaandes Fairfax kirjutise, milles paljastas päevalilleprojekti.

«Tegemist on tundliku teemaga, millele tuleb läheneda delikaatselt,» lausus ajakirjanik siis.

Pärast kirjutise ilmumist võttis McGeoughiga ühendust Austraalia põllumajandusministeeriumi esindaja Nicola Hinder, kes rääkis temaga välismaalt sisse toodavate seemnete teemal.

McCeough oli siis Hinderi suhtes kriitiline, kuid nüüd sõnas, et ilma ametnikuta ei oleks päevalilleprojekt teoks saanud.

Kui seemned saabusid Canberrasse, siis Hinder ja ta meeskond asusid tegelema päevalillede kasvatamisega. Taimed andsid veel seemneid ning ametnikud olid valmis neid jagama ohvrite lähedastele kui need on haigustevabad.

Selle aasta märtsis olid päevalilled kasvanud umbes 1,5-meetriseks ning juunis saadi niipalju seemneid, et nendega sai täita 200 pakki, mis jagatigi hukkunute lähedastele.

McGeough oli kursis ka Dyczynski perega juhtunuga ning nende soov kasvatada tütre mälestuseks päevalilli täitus.

Fotograaf Kate Geraghty jäädvustas, kui palju päevalilleseemned ja päevalilled ohvrite lähedastele tähendavad.

Lennu MH17 õnnetuses hukkus 38 Austraalia kodakondsusega isikut ning paljud nende lähedased kontakteerusid ajakirjaniku ja fotograafiga, et saada päevalilleseemneid, millest kasvaksid mälestuseks päevalilled.

Ka Hollandis on kasvatatud hukkunute mälestuseks päevalilli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles