IMF osaleb Kreeka abipaketis vaid võla restruktureerimisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde.
Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) osaleb Kreeka kolmandas abipaketis vaid siis, kui tegu on «täieliku» programmiga, mis hõlmab ka Kreeka võla restruktureerimist, ütles IMF-i juht Christine Lagarde, vahendab EUObserver.

Ligi 86 miljardi euro suurune abipakett «pole jätkusuutlik» ilma võlaleevenduseta, ütles Lagarde Prantsusmaa raadiojaamale Europe 1.

Kuigi mitmed eurotsooni riigid, sealhulgas Saksamaa on vastu Kreeka võla kärpimisele, «on ka teisi viise,» lisas ta.

Lagarde ei öelnud, kui suures mahus võlaleevendus on vajalik, ent märkis, et «Kreeka võla jätkusuutlikuks muutmiseks» on kolm võimalust. IMF tahab, et Euroopa Liit kas annaks Kreekale kümneteks aastateks maksepuhkust, teeks otsesiirdeid Kreeka riigi eelarvesse või vähendaks võla põhiosa.

Kreeditorid «võiksid oluliselt pikendada maksetähtaega, suurendada ajapikendust juhul, kui makseid ei tehta, ning vähendada intressi nii palju kui võimalik,» ütles Lagarde.

Igal juhul võtab IMF programmist osa vaid juhul, kui saavutatakse «täielik programm», rääkis ta.

«Täielik programm seisab kahel jalal,» märkis Lagarde. «Esimene jalg on Kreeka jalg: majandust tuleb põhjalikult reformida ja hoida tervislikku fiskaalpoliitikat. Teine jalg on kreeditoride jalg: pakkuda finantseerimist ja restruktureerida võlga, et koormat vähendada,» rääkis ta.

«See ei ole kapriis,» ütles Lagarde. «On reeglid, mis kehtivad kõikidele IMF-i liikmesriikidele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles