5 vandenõuteooriat MH17 allatulistamise kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene meedias levinud võltsitud satelliidipilt, kust näib, nagu jälitaks reisilennukit pommitaja.
Vene meedias levinud võltsitud satelliidipilt, kust näib, nagu jälitaks reisilennukit pommitaja. Foto: SCANPIX

Kuigi allikate kohaselt kinnitab sügisel ilmuv lõppraport Malaysian Airlinesi lennuki allatulistamise kohta, et Boeingu tulistasid alla venemeelsed «separatistid» õhutõrjerelvaga Buk, on pika vaikuse jooksul tekkinud hulk teooriaid – üks absurdsem kui teine. 

1. «Carlose» teooria.

Mõne tunni jooksul pärast allatulistamist hakkas keegi Carlos, kes väitis end olevat hispaanlasest lennundustöötaja Kiievis, postitama Twitterisse infot, nagu oleks tragöödiapaiga lähedal tiirutanud kaks Ukraina pommitajat. Hispaania saatkonnal polnud taolise Carlose olemasolust aimu, kuid avastati, et «Carlos» aktiveerus sotsiaalmeedias ka Maidani protestide ajal. Twitteri konto suleti, kuid Vene meedia tsiteeris Carlost veel kaua.

2. Surnud reisijad.

Endine mässuliste juht Igor Strelkov kinnitas päev pärast MH17 tragöödiat, et ilmselt olid reisijad surnud mõned päevad enne juhtumit. «Ma ei saa siiski info õigsust kinnitada,» hoiatas ta.

Hoolimata sellest haaras tema jutust kinni Vene duumasaadik Vladimir Žirinovski, kes väitis, et tegu on «Ameerika provokatsiooniga». «Nad teevad alati kõik võimaliku, et Venemaad süüdistada,» kurtis ta. «On võimalik, et mõned surnukehad pandi lennukisse juba enne allakukkumist.» Muidugi tekitasid niisugused väited kohe seose reisilennukiga MH370, mis oli kadunud neli kuud varem.

3. Luhtaläinud atentaat Putinile.

Vene meedias levis kulutulena teooria, nagu oleks Ukraina tegelikult tahtnud tulistada alla Vladimir Putinit, kes oli parasjagu naasmas visiidilt Brasiiliasse. Ühe Vene tabloidi teatel oli kuriteo taga Ukraina pommitaja, mida toetas USA spioonsatelliit.

4. Iisrael tahtis Gaza õudusi kinni mätsida.

Iraani USA-vastane telekanal pakkus välja oma teooria, mida vahendas tuntud vandenõuteoreetik ja Holokausti-eitaja James Henry Fetzer. «Venemaal poleks allatulistamisest olnud midagi võita,» ütles ta. «Teine lugu on Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahuga. On kummaline kokkusattumus, et samal ajal viis Iisrael Gaza palestiinlaste seas läbi ebainimlikke tapatalguid.»

5. Asi oli aidsiravimis.

Mõned vandenõuteoreetikud märkisid, et MH17 ohvrite seas oli hulk aidsiga tegelevaid teadlasi, kes suundusid parasjagu konverentsile Austraaliasse. «Kas võiks ehk oletada, et need teadlased olid esitlemas läbimurret, mis viinuks aidsiravimi leidmiseni?» kirjutas üks blogija. «Kas ei ole mitte võimalik, et neile inimestele tehti ots peale, et ravimifirmad saaksid jätkuvalt teenida kasumit?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles