Vastlõppenud ramadan tõi kaasa mitmeid üleskutseid islamit reformida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemid palvetamas paastukuu lõpul Al-Aqsa moshee lähistel Jeruusalemmas.
Moslemid palvetamas paastukuu lõpul Al-Aqsa moshee lähistel Jeruusalemmas. Foto: SCANPIX

Ramadanikuu jooksul tegid mitmed mõjukad islamiteoloogid üleskutseid reformida islami mõistmist ja rakendamist ühiskonnas, kus lokkavad ekstremism ja tolerantsi puudumine.

Ramadani- ehk paastukuu ajal peavad moslemid usukommete rangema täitmisega kaasnevalt mõtisklema ka rohkem enda ja Jumala vaheliste suhete ning usu ja ühiskonnaga seotud küsimuste üle.

Selle valguses on sõna võtnud ka mitmed mõjukad teoloogid, kelle arvates peab senisest suuremat rõhku panema islami kohastamisele tänapäevase ühiskonnaga ja võitlusele äärmuslusega.

Egiptuses räägiti islami reformimise vajalikkusest televisioonis, Ühendemiraatides edastati suisa sari jutluseid, kus astusid üles mitmed nimekad asjatundjad (paljud neist kuulsast Al-Azhari ülikoolist) ja rääkisid uuenduste vajalikkusest islami mõistusepärasel implementeerimisel.

Usuline uuendus ehk tadždiid on ühelt poolt moslemitele väga oluline Islamiriigi tegevusega eriti teravaks muutunud religioosse ekstremismiga võitlemise ja ühiskondliku tolerantsi suurendamise koha pealt. Teisalt peab aga olema ettevaatlik islamile kui kehtestatud ilmutusele keelatud uuenduste külge pookimise suhtes, sõnasid paljud religioonieksperdid.

Egiptuses hakati usureformimisest rääkima selle aasta jaanuaris, kui praegune president Al-Sisi nimetas ajale jalgu jäänud usutõlgendusi  Lähis-Ida piirkonda hävingu allikaks muutvat.  Ta kutsus Al-Azhari teolooge üles neid usutõlgendusi muutma. Teisipäeval kutsus president uuesti üles võitlema ekstremistlike tõlgendustega, mis välistavad tolerantsi teiste vastu ühiskonnas.

Kriitikud on sarjanud Al-Sisi't diktaatorina, kes puhastab riigi tähtsaimat usulist asutust oma rivaalidest ja soovib ideoloogilisel tasandil alla suruda oma vastaseid Moslemi Vennaskonnast.

Al-Sisi't toetab ka Abu Dhabi emiraat, kus paikneb Ühendemiraatide valitsus. Emiraadi toetusel astus riigitelevisioonis üles ameeriklasest islamijutlustaja Hamza Yusuf, kes võrdles islamit vana ja räämas majaga, mis vajab tõsist remonti.

Araabia maailma kuulsaim teleevangelist Amr Khaled sõnas, et viimane tähtsam islamiõigust puudutav teos avaldati 70 aastat tagasi ja suurem osa moslemitest jälgib tuhandeaastaseid ürikuid. Tema sõnul on kurb, et elu läheb edasi, aga moslemite arusaam religioonist stagneerub.

Noortele jutlustav mees avaldas ka kurbust, et islam tähtsustab usu pühendamist tööle, kuid nende ühiskond enam ei tööta ega tooda midagi uut.

Lõppenud ramadanikuu tõi kaasa mitmeid terrorirünnakuid, peamiselt Islamiriigi ja Boko Harami poolt.

Islamiusulisi on maailmas umbes 1,3 miljardit ja tegemist on maailmas kõige kiiremini kasvava religiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles