Vilja Savisaar: president näitab meid tigeda väikeriigina

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev, Soome president Tarja Halonen ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves tänavu kevadel Venemaal toimunu dsoome-ugri rahvaste kongressil.
Venemaa president Dmitri Medvedev, Soome president Tarja Halonen ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves tänavu kevadel Venemaal toimunu dsoome-ugri rahvaste kongressil. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Riigikogu Keskfraktsiooni esimehe Vilja Savisaare arvates näitab Soome presidenti kritiseerinud Toomas Hendrik Ilves Eestit tigeda pisiriigina, kes tahab naabritega tüli norida.

«President Toomas Hendrik Ilvese valuline reaktsioon oma Soome kolleegi seisukohale näitab Eestit taas tigeda väikese riigina, kes tahab pigem naabritega tüli norida kui püüelda normaalse suhtlemise poole,» teatas riigikogu keskfraktsiooni esimees Vilja Savisaar pressiesindaja vahendusel.

Tema sõnul võiks Eesti õppida põhjanaabrite kogemusest, kuidas naabritega mõistlikult läbi saada.

«See ei tähenda üheski suunas kummardamist, vaid dialoogi eelistamist kurjale monoloogile,» lisas ta.


Soome president Tarja Halonen ütles eelmisel nädalal antud usutluses, et Soomel ei ole mingit põhjust olla Venemaa suhtes sama järsk, nagu olid näiteks Baltimaad. Tema sõnul tahab Soome korralikke suhteid kõigi naabritega.

See arvamusavaldus ärritas Ilvest, kelle sõnul ei ole Eesti kunagi arvustanud teise Euroopa Liidu liikmesriigi välispoliitilisi otsuseid ega tee seda ka tulevikus.

«Eesti presidendi kantseleis ollakse solvunud ja Ilvese kommentaari toon annab mõista, et Eesti ja Soome ametlikesse suhetesse on tekkinud mõra,» kommenteerisid toimunut YLE uudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles