Cameron: tuumaleping ei tähenda liitu Iraaniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia peaminister David Cameron ütles reedel, et sõlmitud tuumalepe ei tähenda liitu Iraaniga.

«Allkirjastades leppe ei asu Suurbritannia Iraani poolele,» ütles Cameron uudistekanalile Al Arabiya.

«Allkirjastades selle leppe, viivad Suurbritannia ja liitlased, kelle seas USA, Saksamaa, Prantsusmaa, Venemaa ja Hiina, Iraani tuumarelvast eemale,» selgitas Cameron.

Iraan on tuumarelvaambitsioone eitanud ja väidab, et selle tuumaprogramm on rahumeelne ning piirdub energeetika- ja meditsiinivaldkondadega.

Iraan sõlmis USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaaga teisipäeval Viinis peetud tuumakõneluste otsustava vooru 18. päeval kokkuleppe, mis piirab Iraani tuumategevust ja leevendab islamivabariigi suhtes kehtestatud rahvusvahelisi sanktsioone.

Lepe näeb ette ÜRO Julgeolekunõukogu uut resolutsiooni, mis tühistab kõik Iraani tuumaprogrammiga seotud varasemate resolutsioonide sätted vastavalt Rahvusvaheliselt Aatomienergiaagentuurilt (IAEA) saadud kinnitustele tuumaleppe Iraani-poolsest täitmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles