Gruusias avaldasid tuhanded inimesed meelt Venemaa kohaloleku vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Gruusias
Meeleavaldus Gruusias Foto: SCANPIX

Üle 3000 inimese tuli laupäeval Gruusia tänavaile avaldama meelt Venemaa kohaloleku vastu separatistlikes Lõuna-Osseetia ja Abhaasia vabariikides.

Pealinnas Thbilisis valitsushoone ette kogunenud rahvahulk kandis plakateid kirjaga «Peatage Venemaa» ning skandeeris «Gruusia!».

«Kreml jätkab nii kõva kui pehme jõu kasutamist, üritades Gruusiat ikestada,» ütles üks ürituse korraldajaist Tamara Tšergoleišvili.

«Me kogunesime siia näitama, et Venemaa agressiivne poliitika ei kuulu 21. sajandisse,» lisas ta.

«(Vene president Vladimir) Putin peab teadma, et me ei nõustu kunagi Vene okupatsiooniga,» ütles 21-aastane Elene Gerliani. «Tänane meeleavaldus on osa meie vabadusvõitlusest.»

Gruusia välisministeerium süüdistas teisipäeval Venemaad piiripostide nihutamises sügavamale Thbilisi kontrollitavale alale Kremli-toetatava Lõuna-Osseetia lähedal. Sellega võttis Moskva sisuliselt oma kontrolli alla osa Bakuu-Supsa torujuhtmest, mille kaudu Kaspia naftat Lääne turule toimetatakse.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles oma kõneisiku vahendusel, et see on suurendanud pingeid piirkonnas. «Provokatiivsena tõlgendatavaid samme tuleb vältida,» lausus ta.

Pärast Thbilisi lüüasaamist lühikeses 2008. aasta Vene-Gruusia sõjas on Venemaa püstitanud ümber Lõuna-Osseetia okastraataia.

Moskva on tunnustanud Lõuna-Osseetiat ja Abhaasiat sõltumatute riikidena ja paigutanud regioonidesse, mis moodustavad 20 protsenti Gruusia pindalast, tuhandeid sõdureid.

Neid separatistlikke piirkondi tunnustab iseseisvatena vaid käputäis riike, mis sõltuvad Venemaa majanduslikust ja sõjalisest toetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles