Pildid: Mitsubishi palus andeks sunnitööd teinud ameeriklastest sõjavangidelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani firma Mitsubishi Materials Corp palus ametlikult andeks Teise maailmasõja ajal tehastes ja kaevandustes sunnitööl olnud ameeriklastest sõjavangidelt.

Tegemist on esimese korraga, mil Mitsubishi sellise andekspalumise esitas, kirjutab YLE.

Mitsubishi juhatusse kuuluv Hikaru Kimura esines USAs Los Angeleses ning avaldas kahetsust, et nende firma eelkäija Mitsubishi Mining Co sundis ameeriklasi töötama oma kaevandustes ja tehastes.

Üks viimaseid elusolevaid USA sõjavange, kes oli Jaapani firmas sünnitööl, on 94-aastane James Murphy. Tema oli see, kes Kimura andekspalumise vastu võttis.

Murphy sõnas, et see andekspalumine parandab USA ja Jaapani vahelisi suhteid.

James Murphy töötas Osarizawa vasekaevanduses, kuid jäi ellu ka kurikuulsast Filipiinide Bataani surmamarsist.

USA ja Fliipiinide väed pidid alistuma Filipiinidel Bataani lahingus, mis kestis jaanuarist aprillini 1942 Jaapani armeeüksustele ning suur osa sõduritest langes jaapanlaste kätte vangi.

Juudiorganisatsiooni Simon Wiesenthali keskuse sallivuse muuseumis Los Angeleses aset leidnud tseremoonial oli kohal ka kunagiste ameeriklastest sõjavangide järeltulijaid.

«Loodame, et Mitsubishi samm paneb teisi firmasid, kes Teise maailmasõja ajal vangide tööjõudu kasutasid, tegemas sama,» lausus rabi Abraham Cooper.

Jaapani riigi- ja erafirmad kasutasid sõja tingimustes ära umbes 12 000 USA kodakondsusega isikut, sundides neid orjatööle.

Sunnitööl olnud ameeriklasetst suri umbes 1100.

Jaapani valitsus esitas samalaadse andekspalumise ameeriklastele juba varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles