Sajandi lahkuminek: Paypal alustab iseseisvat elu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PayPali peakorter San Joses Californias.
PayPali peakorter San Joses Californias. Foto: Jeff Chiu / AP

Ostuportaalist EBay lahutatud maksevahendusettevõte Paypal alustab täna iseseisvat elu Nasdaqi börsil. Paypali turuväärtus on Bloombergi arvutuste kohaselt 46,6 miljardit USA dollarit, suurem kui endise emafirma väärtus peale lahutamist (34 miljardit).

Bloombergi teatel ootavad investorid huviga Paypali saabumist börsile, sest see annab võimaluse investeerida otse maksevahendusfirmasse, millelt oodatakse lähiaastatel suurt kasvu. EBay on samas olnud hädas kasvava konkurentsiga internetikaubanduses ning tema ostukeskkondade kasv on pidurdunud.

«Investorid on kaua oodanud võimalust Paypali otse raha paigutada; isegi enne kui ettevõtete eraldumine teatavaks tehti,» ütles Wedbushi analüütik Gil Luria. «Oleme viimaks jõudnud sinna, kus on võimalik omada vaid Paypali koos selle juhtiva turupositsiooni ja kasvuperspektiiviga.»

169 miljoni kasutajaga Paypal vahendas teises kvartalis 1,1 miljardit rahaülekannet, 27 protsenti rohkem kui samal perioodil aasta varem. Samas tehti 157 miljoni kasutajaga EBay keskkonnas teises kvartalis 20,1 miljardi dollari eest tehinguid, kaks protsenti vähem kui mullu samal ajavahemikul.

EBay ostis Paypali 2002. aastal. Eelmisel aastal alustas aktivistist investor Carl Icahn kampaaniat ettevõtete eraldamise poolt ning septembris langetas ka EBay juhtkond sellesisulise otsuse.

Mullu teises kvartalis moodustasid EBay tehingud 26 protsenti Paypali ülekannetest, tänavu samal ajal aga vaid 22 protsenti.

Lahutusejärgselt lisatakse Paypal S&P 500 indeksisse, samuti võtab ta üle emafirma koha S&P 100 indeksis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles