Jaapan sekkus Nobeli tülli

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat. Foto: SCANPIX

Asustamata saarestiku pärast Hiina Rahvavabariigiga tülitseva Jaapani peaminister Naoto Kan tervitas otsust anda tänavune Nobeli rahupreemia Hiina teisitimõtlejale.

Kani sõnul tervitab ta Norra Nobeli komitee otsust anda mainekas auhind Hiina dissidendile Liu Xiaobole, kes kannab vanglakaristust riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest, kirjutas BBC.

Liu vabastamist on nõudnud paljud riigid ja organisatsioonid, teiste seas ka Ameerika Ühendriigid ja Euroopa Liit. Peking on Liud nimetanud aga kurjategijaks ning reageerinud teravalt Nobeli komitee otsusele.

«Lähtuvalt seisukohast, mille kohaselt tuleb riigi piirides kaitsta universaalseid inimõiguseid, oleks see (Liu vabastamine) soovitav,» lausus Kan vastuseks parlamendi ülemkoja saadiku küsimusele.

«Ma pean oluliseks, et inimõigused ja põhivabadused, mis on universaalsed väärtused, oleksid tagatud ka Hiinas,» lisas Kan, kes siiski ei nõudnud ametlikult Liu vabastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles