Pildid: USA ja Kuuba välisminister kohtusid Washingtonis üle 57 aasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA välisminister John Kerry ja Kuuba välisminister Bruno Rodriguez kohtusid eile USAs Washingtonis ning tegemist oli üle 57 aasta esimese korraga, mil Kuuba välisminister USAd külastab.

Kerry teeb visiidi Kuubale 14. augustil, olles esimene USA välisminister selles saareriigis alates 1945. aastast, edastab YLE.

Kerry ja Rodriguezi kohtumine toimus samal päeval kui USA ja Kuuba ametlikult diplomaatilised suhted taastasid.

Valge Maja teatas eile, et president Barack Obama visiit Kuubale sõltub sellest, kas ja kuidas muutub Kuubal inimõigusolukord.

Kuuba välisminister Rodriguez osales Washingtonis Kuuba uue saatkonna avamistseremoonial. Kuuba lipu tõstmist ja hümni olid tulnud kuulama sajad USAs elavad kuubalased.

Juba varem pandi Kuuba lipp teiste riikide lippude kõrvale USA välisministeeriumi hoonesse. Seal on nende riikide lipud, millega USAl on diplomaatilised suhted.

Kerry sõnas kohtumisel, et nüüd algab USA ja Kuuba suhetes uus aeg, kuigi veel on lahendamist vajavaid küsimusi.

Algust tehakse kahe riigi vahelise turismi arendamise, kaubanduskoostöö ja infovahetusega.

Rodriguez sõnas, et USA ja Kuuba suhete normaliseerumisele aitab kaasa kui  Kuuba vastane kaubandusembargo tühistatakse, Guantanamo Bay mereväebaas tagastatakse Kuubale ja Kuuba iseseisvust austatakse.

Rodriguezi arvates tahtis  USA näidata Guantanamo Bay baasiga, et  Kariibi merel valitsevad ameeriklased.

Kerry teatel ei plaani USA muuta senist lepingut Kuubaga, mis puudutab Guantanamo baasi. Kuuba andis selle baasi USAle tähtajatule rendile juba 20. sajandi alguses. Baasilepingut saab lõpetada kui tingimusi on rikutud või USA ise sellest loobub.

USA ja Kuuba vaheliste suhete paranemiseks on vaja ka USA poolt kehtestatud kaubandusembargo tühistamist. President Obama tegi kongressile vastavasisulise ettepaneku.

Nii USA kui Kuuba välisminister kinnitasid, et nad on valmis kompromissideks, et suhted taastuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles