Päästetud kaevur: Pastor aitas meil ellu jääda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Villaroel.
Richard Villaroel. Foto: SCANPIX

Põhja-Tšiilis asuva pisikese San José vase- ja kullakaevanduse maa-alusest põrgust välja vinnatud Richard Villaroel kiitis Pastoriks kutsutavat saatusekaaslast.

«Tema oli võtmeisik, kes meid nende päevade jooksul ühtsena hoidis,» kommenteeris 69 päeva maa all lõksus elanud Villaroel, viidates 24. kaevurina maa alt päästetud 54-aastasele José Henríquezele, keda kaaslased kutsuvad Pastoriks, vahendas uudisteagentuur AFP.

Evangeelse kiriku jutlustaja Henríquez andis varingu tõttu muust maailmast ära lõigatud ja surnuks peetud kaevuritele hingelist abi. Seda vaatamata asjaolule, et enamik kaevuritest on katoliiklased.

«Kõige hirmuäratavam hetk oli teine varing, sest see sulges täielikult kaevandusšahti,» kirjeldas mees 7. augustil toimunud varingut, mil kadus lootus pääseda välja ventilatsioonišahtide kaudu. «Ma mõtlesin, et ma ei näe kunagi oma naist ega poja sündi.»

«Kui kellelgi meist oli raske, siis kaaslane aitas,» seletas kaevur, kuidas õudusunenägu ühiselt üle elati. «Me kõik toetasime üksteist. Kui kellelgi läks halvasti, siis teine juhtis ta tagasi õigesse suunda.»

Villaroeli sõnul tehti otsused rahulikult ja lähtudes demokraatiast. «Kui tehti otsus, millega üks inimene kaotas, siis enamik kaevuritest olid siiski võitjad,» jätkas Villaroel, kuidas kaevuritel õnnestus 17 päeva tuunikalakonservide vastutustundliku kasutamise abil ellu jääda. «Toitu jagati väikestes portsjonites, et see kestaks kauem, sama kehtis ka vee kohta.»

«Ma olin rahulik. Kõik oli hästi ettevalmistatud: mul oli klapid ja ma sain kuulata muusikat,» kirjeldas 27-aastane Villaroel teekonda spetsiaalses päästekapslis, mis tõusis maapinnale ligi 700 meetri sügavuselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles