FBI juht: IS on USA-le suuremaks ohuks kui Al-Qaeda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremal FBI peadirektor James Comey, vasakul president Barack Obama
Paremal FBI peadirektor James Comey, vasakul president Barack Obama Foto: YURI GRIPAS/REUTERS

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) püüdlused innustada ameeriklasi vägivallale on suurem terrorioht Ühendriikidele, kui väline rünnak terrorivõrgustikult Al-Qaeda, ütles USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) juht James Comey.

Süürias ja Iraagis oma niinimetatud kalifaadi välja kuulutanud IS on mõjutanud märkimisväärset, ent siiani teadmata arvu ameeriklasi läbi aastapikkuse kampaania sotsiaalmeedias, milles ärgitatakse moslemeid, kes ei saa Lähis-Itta sõita, «tapma kohapeal», lausus Comey Aspeni julgeolekufoorumil.

Rühmitusega seotud inglisekeelsetel Twitterikontodel on üle 21 000 järgija, kellest tuhanded võivad olla USA kodanikud, ütles Comey.

FBI on viimase kaheksa nädala jooksul kinni pidanud hulga radikaliseerunud inimesi, lisas Comey nende arvu täpsustamata. Seejärel kordas ta veelkord, et USA võimud tõkestasid riigi iseseisvuspäeva ehk 4. juuli paiku avalikustamata arvu plaane, millega sooviti tappa ameeriklasi. FBI-l on selliste juhtumitega seoses käimas sadu juurdlusi, lisas ta.

«Inimesed kelleni Islamiriik üritab jõuda on isikud, keda Al-Qaeda ei kasutaks kunagi oma käsilastena, sest nad on tihtipeale ebastabiilsed ja vaevatud ning tarbivad narkootikume,» ütles FBI juht.

Vastuseks küsimusele, kas IS-i osutatud oht on jätnud varju rivaali Al-Qaeda, ütles Comey: «Jah».

USA andmeil on Süüriasse ja Iraaki läinud IS-i ridadesse võitlema mitukümmend ameeriklast vanuses 18-62 eluaastat, lausus Comey.

«Muretsen väga selle pärast, mida ma ei suuda näha,» sest IS-i värbajad kasutavad USA pealtkuulamise vältimise eesmärgil omavaheliseks suhtlemiseks krüpteeritud tarkvara, lisas ta.

Möödunud aastal rõhutasid luureametnikud, et kõige suuremaks ohuallikaks USA-le on reisilennukiga sooritatud suurte hukkunute arvuga rünnak, mille toimepanijateks on kõige tõenäolisemalt Jeemenis tegutsevad Al-Qaida pühasõdalased või nende Süüria relvavennad äärmusrühmitusest Khorasan.

Comey ütles kolmapäeval, et Khorasanist tulenev oht on USA õhulöökide tõttu «oluliselt vähenenud». Pentagon teatas teisipäeval Khorasani juhi Muhsin al-Fadhli hukkumisest Süürias 8. juulil toimunud USA õhulöögis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles