Video: Sandra Blandi surm muutis USA politsei ja tumedanahaliste suhted veelgi kriitilisemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA tumedanahalise elanikkonna ja politsei suhted on muutunud hiljutise surmajuhtumi tõttu veelgi kriitilisemaks ja keerulisemaks.

See juhtum sai alguse, kui valgenahaline politseinik Brian Encinia  pidas Texases Wallery maakonna teel 10. juulil kinni tumedanahalise 28-aastase Sandra Blandi, kes ei kasutanud signaaltuld, edastab AFP.

Olukord väljus kiiresti kontrolli alt ning muutus füüsiliseks. Politseinik arreteeris Blandi põhjendusel, et ta hakkas võimuesindajale vastu.

13. juulil leiti Bland Hempsteadis Walleri maakonna vanglas surnuna ning kohtuarsti teatel tegi naine enesetapu. Blandi lähedased ei usu seda.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) uurib Blandi juhtumit kui võimalikku mõrva. Naise arreteerinud Encinia kõrvaldati uurimise ajaks töölt.

Texase võimud avalikustasid politseiautos olnud kaamera abil tehtud video Blandi arreteerimisest. Videol on näha, kuidas politseinik naise auto kinni peab. Korrakaitsja ja naise vahel tekib sõnavahetus ning naine selgitab üllatunud politseinikule, et ta vahetas sõidurada, kuna ei soovinud politseiautole ette jääda.

Encinia ütles siis naisele, et ta oma sigareti kustutaks ning naine vastas, et ta on oma autos ning ta ei pea seda tegema. Bland allub käsule alles siis, kui politseinik ähvardab kasutada elektrišokirelva.

Siis annab politseinik naisele käsu panna mobiiltelefon käest ning ta paneb autost väljunud naisele käerauad.

Kuulda on, kuidas naine karjub politseinikule solvanguid ning süüdistab teda vägivallas.

Encinia sõnas hiljem, et Bland lõi teda paar korda enne seda kui ta naisele käerauad pani.

USAs on viimase aasta jooksul olnud mitu juhtumit, milles valgenahaliste politseinike poolt arreteeritud mustanahalised on elu kaotanud. Need on toonud kaasa ka laialdasi väljaastumisi.

Sandra Blandi juhtumit on laialt kajastatud ka sotsiaalmeedias, kus nõutakse õigluse jalule seadmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles