Iisrael rajab maailma pahameele kiuste uusi asundusi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustegevus Ida-Jeruusalemmas asuvas Ramat Shlomo piirkonnas.
Ehitustegevus Ida-Jeruusalemmas asuvas Ramat Shlomo piirkonnas. Foto: SCANPIX

Iisraeli valitsus kiitis heaks kava, mis näeb ette enam kui 230 uue kinnistu ja maja rajamist okupeeritud Ida-Jeruusalemma, mille vastu on ÜRO ning paljud teised riigid eesotsas USAga.

Iisraeli uudistekanali Ynet teatel kiitis peaminister Benjamin Netanyahu valitsuskabinet eile õhtul heaks uute juudiasunduste rajamise Pisgat Ze'evi ja Ramoti, vahendas uudisteagentuur AFP.

26. septembril lõppes 10-kuuline moratoorium juudiasunduste ehitamisele. Kuigi moratoorium ei hõlmanud Jeruusalemma idaosa, on asunduste küsimuse näol tegemist Lähis-Ida rahukõneluste võtmeküsimusega.

Uute asunduste rajamise peatamist ning uue moratooriumi kehtestamist on nõudnud läbirääkimistel vahendajaks olev USA. Netanyahu koalitsioonipartnerid seisavad aga moratoorimi pikendamise vastu ning on ähvardanud valitsusest lahkuda. Palestiinlased on lubanud lahkuda rahukõnelustelt, kui Iisrael jätkab juudiasunduste ehitamist.

«See otsus tekitab probleeme läbirääkimiste jätkamiseks ning just seda nad (valitsus) üritabki saavutada,» arvas asundustevastase Iisraeli organisatsiooni Peace Now esindaja Hagit Ofran, kelle sõnul andis juudiriigi valitsus viimati käsu rajada uusi asundusi märtsis, mil see tekitas suuri erimeelsusi USAga.

USA ja ka Lähis-Ida kvartett on Iisraelilt nõudnud juudiasunduste ehitamise täielikku peatamist 1967. aasta konflikti käigus okupeeritud Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda ning Golani kõrgendiku okupatsioonitsoonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles