Venemaal mõisteti eluks ajaks vangi paremradikaal Ilja Gorjatšev

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremal Ilja Gorjatšev
Paremal Ilja Gorjatšev Foto: Iliya Pitalev/RIA Novosti

Venemaal mõisteti reedel eluks ajaks vangi mitmete mõrvade korraldamise eest paremradikaalse liikumise Russki obraz juht Ilja Gorjatšev.

Kremlimeelne aktivist ja endine ajakirjanik Ilja Gorjatšev mõisteti muu hulgas süüdi 2009. aastal tapetud 34-aastase advokaadi Stanislav Markelovi mõrvamiseks korralduse andmises.

Advokaat Stanislav Markelov oli ekspolkovnik Juri Budanovi poolt mõrvatud noore tšetšeenitari Elza Kungajeva perekonna advokaat. Koos Markeloviga tapeti opositsioonilehe Novaja Gazeta noor ajakirjanik Anastassia Baburova.

«Gorjatševile mõisteti kohtu poolt eluaegne vanglakaristus,» teatas Vene juurdluskomitee avalduses.

2011. aastal mõistis Vene kohus Markelovi ja Baburova mõrva eest eluks ajaks vangi 30-aastase natsionalisti Nikita Tihhonovi. Viimase elukaaslane Jevgenia Hassis mõisteti kaasosalisena vanglasse 18 aastaks.

«Gorjatšev oli see, kes andis Tihhonovile ülesande mõrvata advokaat Stanislav Markelov,» sõnasid uurijad.

Ta tundis Markelovi vastu «ideoloogilist viha ja vaenu seoses Markelovi tegevusega fašismivastaste ohvrite inimõiguste kaitsmisel», lisasid nad.

Vene uurijate sõnul olid Gorjatšev ja Tihhonov 2008. aastal loodud ühenduse Vene Rahvuslaste Lahinguorganisatsioon (BORN) asutajaliikmed. Rühmitus oli väga organiseeritud ja relvastatud ning sooritas mitmeid kuritegelikke akte, seal hulgas ka kaheksa mõrva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles