Varssavi soovib 2016. aastal NATO vägede kohaloleku suurenemist Poolas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak.
Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak. Foto: Czarek Sokolowski/AP

NATO peab reageerima Vene agressiivsele tegevusele alalisemalt ning Varssavi loodab, et NATO tippkohtumisel tuleva aasta juulis otsustatakse suurendada alliansi kohalolu Poolas, sõnas Poola kaitse- ja asepeaminister Tomasz Siemoniak täna.

«Loomulikult tahaksime, et roteeruva kohalolu asemel oleks alaline kohalolu,» sõnas Siemoniak pressikonverentsil.

«Esimene samm on tehtud; leppisime mais Washingtonis kokku, et USA rasketehnika toimetatakse Poola ladudesse. Me üritame saavutada seda, et lõpuks paigutatakse Poola ka sõjaväebaasid,» sõnas minister.

Ameeriklased ei ole kunagi varjanud, et sellist otsust pole veel langetatud, lisas ta.

Ukraina-Vene, Islamiriigi ning Põhja-Aafrika situatsioon nõuab NATO-lt «otsuseid, mis muudavad alliansi jäädavalt," sõnas minister.

«Me tahame, et need (otsused) langetatakse Varssavis (NATO tippkohtumisel 2016. aasta juulis). Ma loodan väga, et poliitiline otsus NATO kohalolu suurendamiseks Poolas otsustatakse seal,» ütles Siemoniak.

Siemoniak viibib parasjagu Ukrainas, kus toimuvad rahvusvahelised õppused Saber Guardian/Rapid Trident 2015, mis algasid esmaspäeval Lvivi oblastis Javorivi polügoonil. Ukraina kaitseministeeriumi teatel osaleb õppustel umbes 2000 sõjaväelast 18 riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles