Burundi presidendivalimised võitis riigipea Pierre Nkurunziza

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burundi ametisolev president Pierre Nkurunziza
Burundi ametisolev president Pierre Nkurunziza Foto: SCANPIX

Burundi ametisolev president Pierre Nkurunziza võitis vastuolulised presidendivalimised ning saab asuda ametisse kolmandat korda, teatas valimiskomisjon reedel.

Nkurunziza võitis 69,4 protsenti häältest, millega saavutas võidu valimiste esimeses voorus, ütlesid valimiskomisjoni ametnikud.

Burundi valitsus otsustas valimised läbi viia hoolimata opositsiooni protestidest seoses president Nkurunziza kolmandaks ametiajaks kandideerimise ebaseaduslikkusega. Opositsioon ja vabaühendused boikoteerisid valimisi, mis nende hinnangul polnud vabad ega õiglased.

Aprillis vallandunud Nkurunziza vastased protestid on vägivaldselt maha surutud, nende käigus on hukkunud vähemalt sada inimest.

Mais üritasid mässulised kindralid Nkurunzizat kukutada, pärast selle läbikukkumist algatasid nad ülestõusu riigi põhjaosas. Uganda vahendatud kriisikõnelused katkesid pühapäeval.

Analüütikute hinnangul võib kodusõja taaspuhkemine endises vaeses Belgia koloonias uuesti süüdata etnilise konflikti hutude ja tutside vahel ning kaasa tuua järjekordse humanitaarkriisi. Viimane kodusõda nõudis Burundis vähemalt 300 000 inimese elu.

Nkurunziza juhitav erakond Demokraatia Kaitse Rahvusnõukogu - Demokraatia Kaitse Jõud (CNDD-FDD) võitis kindlalt ka 29. mail toimunud parlamendivalimised, mida opositsioon boikoteeris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles