Goasguen: Krimmi referendum tagas rahu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse parlamendisaadik Claude Goasguen.
Prantsuse parlamendisaadik Claude Goasguen. Foto: SCANPIX

Krimmi poolsaare võimudel oli õigus referendumit korraldada ja nende seisukoht tagas regioonis rahu, ütles Venemaad külastanud Prantsuse parlamendisaadik Claude Goasguen.

«Krimmi võimudel oli õigus referendumit korraldada. Krimmi võimude positsioon tagas regioonis rahu,» ütles saadik pärast kümne Prantsuse parlamendisaadiku naasmist Krimmi poolsaarelt.

«Kõik algas Ukraina riigipöördest ning seda ei korraldanud Krimmi elanikud,» lisas ta.

«Ameeriklased, kes annavad meile nõu, kuidas me elama peaksime ning mis protseduure jälgima, võiksid kõigepealt peeglisse vaadata. Vähemalt ei ole Krimmis mingit Guantánamot. Olen veendunud, et Euroopasse ei teki kunagi ühtegi Guantánamot,» sõnas Prantsuse delegatsiooni liige pärast Krimmi poolsaare külastamist.

Samuti kutsus Goasguen üles dialoogi jätkamisele Prantsusmaa ja Venemaa vahel.

«Tahaksin, et Prantsuse valitsus selgitaks oma kodanikele, kui palju nad on sanktsioonide tõttu kaotanud. Peaminister võiks sellest rääkida Prantsuse põllumeestele, kellel on hetkel tunduvalt raskem. Ta võiks seda selgitada Mistralide ehitajatele, kelle toodang roostetab nüüd Prantsuse territoriaalvetes. Me kaotame selle tõttu miljardeid eurosid,» sõnas ta.

Vene riigiduuma Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) komisjoni juhi Leonid Slutski sõnul normaliseeruvad Pariisi-Moskva suhted peagi ajutistest raskustest hoolimata.

Slutski sõnul plaanivad Krimmi külastada veel mitmed Euroopa riikide parlamendisaadikud.

Delegatsiooni kuulub kümme saadikut Prantsuse parlamendi ülem- ja alamkojast. Seda juhtis rahvaasemik Thierry Mariani, kes kuulub ka Prantsuse rahvusassamblee välisasjade komisjoni. Esindajad alustasid visiiti 22. juulil Moskvas ning külastasid seejärel ka Krimmi poolsaart.

Rahvusvaheline kogukond pole tunnustanud Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare annekteerimist, mis leidis aset 2014. märtsis. Venemaa president Vladimir Putin ütles tänavu aprillis, et Krimmi taasühendamine Venemaaga oli ajaloolise õigluse jaluleseadmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles