Ekspert Expressenile: tõenäoliselt on leitud allveelaevavrakk pärit 1916. aastast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pensionil olev rootslasest miltaarekspert Per Andersson sõnas väljaandele Expressen, et suure tõenäosusega on nüüd Rootsi vetest leitud allveelaeva puhul tegemist tsaari-Venemaa allveelaevaga, mis pärineb Esimese maailmasõja ajast.

Anderssoni sõnul võib see olla Catfish-tüüpi (vene keeles Som) allveelaev.

«Olen veendunud, et see on Catfish. Meedias avaldatud fotodel on näha vrakki, mille põhijooned vastavad sellele allveelaevatüübile,» lausus kindralleitnant Andersson.

Ajalooallikatest on teada, et Venemaa allveelaev uppus 1916. aastal Läänemerel ning selle vrakki ei oldud seni leitud.

Rootsi eksperdi sõnul kasutas Venemaa 20. sajandi alguses just selliseid miniallveelaevu nagu on leitud alus.

Sukeldusfirma Ocean X Team teatas eile, et nad leidsid Rootsi vetest umbes 20 meetri pikkuse ja kolme meetri laiuse allveelaeva vraki.

Üks vraki leidjatest, sukelduja Dennis Åsberg kinnitas Expressenile, et tegemist on allveelaevaga.

Åsberg lisas, et vraki vanust on raske määrata, kuid see paistab üsna tänapäevane. Samuti ei olnud vrakil näha vigastusi ning kõik luugid olid suletud.

Rootsi kaitsekõrgkooli õppejõud Tomas Ries arvas, et tegemist ei saa olla Teise maailmasõja aegse vrakiga, vaid kas märgatavalt varasema või hilisemaga.

Väljaandele Dagens Nyheter vraki leidmist kommenteerinud anonüümsed militaaranalüütikud kinnitasid samuti, et suure tõenäosusega on tegemist 1916. aastal uppunud alusega.

Vraki leidnud sukeldujate kinnitusel on aluse küljel näha kirillitsas kirjutist. Rootsi kaitseväe allika arvates on see varasemast ajast pärit alus, sest tänapäeva Vene allveelaevadel ei ole küljel venekeelset teksti.

Dagens Nyheteri andmetel analüüsiti leitud vrakki juba 2014. aastal ühel allveelaevade foorumil, millest võttis osa ka sukeldumisfirma Ocean X Team liige.

Vrakist avaldatud fotodelt on näha, et see alus on võrdlemisi puhas mereloomadest  ja –taimedest.

Veelauseid mõõtmiseriistu valmistava firma MMT omanik Ola Oskrasson sõnas, et piltide järgi ei saa öelda, kui vana see vrakk on.

«See, et alus ei ole merevees leiduvaga kaetud, ei näita veel midagi. Meie seadmete abil on tehtud üsna vanu vrakileide sügavalt ning ka neil alustel ei olnud tekkinud eluslooduse kihti,» lisas asjatundja.

Rootsi kaitseväe pressiesindaja Jesper Tengroth teatas, et nad said vraki leidnud Ocean X Teamilt vrakist video, mida analüüsitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles