USA ja Türgi kavandavad Süüria põhjaossa IS-ist vaba turvatsooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan ja USA president Barack Obama arutasid ISiga võitlemise strateegiat juba Walesis.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan ja USA president Barack Obama arutasid ISiga võitlemise strateegiat juba Walesis. Foto: / AA / TT/ANADOLU AJANSI

Türgi ja USA on üldjoontes kokku leppinud tõrjuda äärmusrühmitus Islamiriik (IS) välja Süüria territooriumi Türgiga piirnevalt osalt.

Plaan avab ühelt poolt kümnetele tuhandetele kodust lahkuma sunnitud süürlastele võimaluse konflikti eest pakku pääseda, kuid teisalt võib see vallandada vastasseisu USA toetatud kurdi vägedega Süürias.

Ühtlasi mässib see samm NATO võtmeriigi Türgi veel enam Süüria kodusõtta ja viib riigi eesliinile üleilmses võitluses IS-i vastu.

Obama administratsiooni kõrge ametniku sõnul on USA kõnelused Türgiga IS-i vaba tsooni üle keskendunud 68-miilisele (110 kilomeetrisele) ribale, mida džihadistid endiselt kontrollivad. Ühendriigid on seal korraldanud õhurünnakuid, mis saavad uue hoo nüüd, kui Ühendriigid seda Türgi pinnalt hakkavad tegema, lausus ametnik.

Tsooni loomise detaile pole veel avaldatud, ent Türgi peaministri Ahmet Davutoğlu sõnul pole Ankaral ega Washingtonil plaanis saata Süüriasse maavägesid, vaid soovivad tõrjuda piirilt IS-i ja asendada need Süüria mõõduka opositsiooni vägedega.

«Tugevdatakse mõõdukaid jõude nagu Vaba Süüria Armee; luuakse struktuur, et nad saaksid võtta kontrolli ISIL-ist vabastatud aladel; pakutakse õhutuge. Neil oleks ilma selleta (õhutoeta) võimatu ala kontrollida,» lausus Davutoğlu kasutades IS-i varasemat nime.

NATO koguneb teisipäeval Türgi palvel kriisistungile, kus alliansi teatel räägitakse ka viimaste päevade terrorirünnakutest Türgis. Nõupidamisest võtavad osa kõik 28 NATO liikmesriiki.

«NATO-l on kohustus kaitsta Türgi piiri Süüria ja Iraagiga,» ütles Davutoğlu.

USA toetatavad kurdide mässulised Süürias, kes on siiani olnud IS-i vastases võitluses kõige edukamad, kontrollivad Süüria poolel enamust 565 miili (910 kilomeetri) pikkusest Süüria-Türgi piirist ning on hoiatanud Ankarat mis tahes sõjalise sekkumise eest Süürias.

Türgi-USA kava tekitas küsimuse millised Süüria mässulised tsooni hõivama hakkavad. Washington on pikalt kurtnud, et mässuliste seas pole ühtegi usaldusväärset partnerit. Kaitseminister Ashton Carter tunnistas juuli algul, et USA programmis tuhandete Süüria mässuliste ettevalmistamiseks ja relvastamiseks töötab vaid 60 Ühendriikide instruktorit

USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby sõnul ei hõlma mis tahes sõjalised ühispingutused lennukeelutsooni loomist Süürias. Türgi üritab veenda Ühendriike lennukeelutsooni kehtestamise vajalikkuses, kuid Washington on olnud seni selle vastu. USA pelgab, et viimase kehtestamisega tõmmatakse Ühendriigid Süüria konflikti veelgi sügavamale.

Obama administratsiooni teise ametniku sõnul Washington hetkel hindab IS-i vastaste jõudude, nagu näiteks Süüria kurdide ja Vaba Süüria Armee, võimekusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles