Kaks Tšiili kaevurit viibivad veel haiglaravil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili kaevurid haiglas poseerimas.
Tšiili kaevurid haiglas poseerimas. Foto: SCANPIX

Äsja maa alt päästetud 33st Tšiili kaevurist suurem osa on juba koju lubatud. Haiglas viibib veel kaks meest.

CNNi teatel loodavad ametnikud, et pühapäevaks pääsevad ka viimased kaevurid koju. Mitmetel kaevuritel on raskusi magamisega, kuid üldiselt taastuvad kaevurid paremini kui arvati. Ükski kaevur ei vaja väga põhjalikku ravi.

Samas kinnitati, et praegu pole veel selged kui suured on psüühilised kahjud, kuna kõik kaevurid on oma katsumuste suhtes väga napisõnalised.

Pikema usutluse andis CNNile Richard Villarroel, tunnistades, et mehed arvasid, et surevad 700 meetri sügavusel maapõues.

«Me kõik ootasime seda. Olime kõik väga kõhnad. Mina kaotasin 12 kilo,» sõnas ta.  «Arvan, et kõige hullem on veeta kolm, neli, viis päeva toiduta ja teada, et lisa ei pruugi tulla.»

«Kartsin, et ei kohtu kunagi oma sündimata lapsega. See hirmutas mind kõige enam,» lisas Villarroel vahetult pärast päästmist. Tema tüdruksõber peaks sünnitama novembris.

Kaevurid jäid 5. augusti kaevanduse varingu tagajärjel maa alla lõksu ja said kontakti välismaailmaga alles 17 päeva pärast.

Tšiili president Sebastian Pinera lubas hea seista kaevanduste töötajate paremate töötingimuste eest.

«Lubame, et mitte kunagi tulevikus ei luba me oma riigis enam tööd teha sellises ohtlikus ja ebainimlikus keskkonnas nagu San Jose kaevandus,» sõnas Pinera. «Me loome kultuuri, mis austab meie tööliste elu, tervist ja väärikust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles