Condoleezza Rice: USA tegi Iraagi sõjas vigu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine välisminister Condoleezza Rice
USA endine välisminister Condoleezza Rice Foto: SCANPIX

Endine USA välisminister Condoleezza Rice sõnas reedel CNNile, et USA tegi Iraagi sõjas mitmeid vigu.

«Oleksime võinud teha palju, palju asju palju, palju paremini,» avaldas Rice.

Intervjuus CNNile kinnitas Rice, et Saddam Husseini võimult lükkamine oli õige käik, kuid sellele järgnes vigu. Rice tunnistas, et läbi kukuti just riigi uuesti ülesehitamise osas ning tema arvates peitus probleem väheses mõistmises.

«Usun, et lükkaksin Sadda Husseini taas võimult, kuid kohe kindlasti teeksin asju teisiti Iraagi ülesehitamisel,» avaldas Rice. «Arvan, et panime liialt rõhku Bagdadile ja liiga vähe tähelepanu koondati provintsidele. Võib-olla me ei mõistnud täielikult kui lagunenud ühiskond nii paljude aastate türannia tagajärjel on.»

Rice lisas, et vara on veel hinnata George W. Bushi algatatud sõjalise operatsiooni õnnestumist või läbikukkumist

«Mõnikord tunduvad asjad antud hetkel suurepärased, kuid tagasi vaadates üsna kehvad ja ka vastupidi. Nii et lõppkokkuvõttes kirjutatakse see lugu ajaloos,» selgitas Rice.

Rice rõhutas, et väited nagu tahtnud USA Iraaki demokraatlikuks muuta, on alusetud.

«Me ei läinud sõtta, et Iraaki demokraatlikuks muuta,» ütles Rice, lisades, et USA ei läinud ka Teises maailmasõjas sõtta, et Saksamaad demokraatlikuks muuta. «Sõtta minnakse, kui julgeolek on ohus ja Saddam Husseinis nähti ohtu meie huvidele ja meie turvalisusele.»

Oma tuleviku suhtes leidis Rice, et praegu poleks tal veel õige aeg riigi etteotsa naasta ning võib-olla ei saabu selleks kunagi õige aeg. «Olin välisminister. See on täitsa piisav,» leidis Rice.

Ühtlasi kiitis Rice oma järglast Hillary Clintonit. «See on raske töö. Sa oled kogu aeg lennukis. Mõnikord ei tea sa päris täpselt, mis riigis sa oled ja sa loodad alati, et sa ei tee mingit viga ja ei ütle näiteks riigi nime, kus sa tegelikult pole,» avaldas Rice. «Ma tegin ükskord sellise vea, kuid loodan, et keegi ei pannud seda tähele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles