Soome presidendi ja peaministri omavahelised suhted kiratsevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Mari Kiviniemi.
Soome peaminister Mari Kiviniemi. Foto: SCANPIX

Soome presidendi Tarja Haloneni ja peaministri Mari Kiviniemi suhted pole Helsingin Sanomate teatel kuigi soojad. Presidendi soovile vaatamata pole Halonen ja Kiviniemi peaministri nüüd juba nelja kuu pikkuse ametiaja jooksul kordagi pikemalt omavahel kohtunud.

Tõsi, peaminister ja president kohtuvad iganädalaselt välis- ja julgeolekupoliitika komisjoni istungitel, kuid muud kontakti pole Soome välispoliitika kesksetel isikutel olnud, vahendab hs.fi.

Välisministri Alexander Stubbi ja Haloneni omavahelised suhted on seevastu märksa paremad, kuigi sügisel oli mitmeid juhtumeid, kui presidendini ei jõudnud info välisministri tegevusest.

Näiteks septembris teatas Stubb, et Soome kavatseb oma väed Afganistanist hiljemalt 2015. aastaks välja tuua, kuigi eelnevalt polnud sellist ajakava paika pandud. Ärritunud Halonen sõnas seepeale televisioonile, et kiire lahkumine pole nii lihtne kui Stubb arvab.

Stubb jagab meediale tihtilugu liigselt informatsiooni, kuid kokkuvõttes on Stubbi sõnavõtud siiski kooskõlastatud presidendi kantseleiga. Nende omavahelised suhted on üsna head. Halonen hindab Stubbi oskust välisriikidega kiirelt ja sujuvalt suhteid luua ja mehe sõnaosavust edastatav info meediale sobivateks loosungiteks muuta. Selgete juhtlausete väljaütlemine pole Haloneni tugevaim külg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles