Venemaa vastuoluline seadus keelustada välisorganisatsioone pälvib kriitikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljudmilla Aleksejeva Moskvas
Ljudmilla Aleksejeva Moskvas Foto: Alexsey Nichukchin/RIA Novosti

USA kongressi rahastatava Riikliku Demokraatiafondi(National Endowment for Democracy) eilne keelustamine Venemaal on laialdast rahvusvahelist kriitikat pälvinud vastuolulise seaduse esimene suurem rakendamine.

Vene prokuratuuri pressiavalduses öeldi, et fond kätkeb endas ohtu Venemaa põhiseaduslikule korrale, kaitsevõimele ja riigi julgeolekule.

Maikuus vastu võetud seadus lubab prokuratuuril keelustada organisatsioone, mille tegevus kahjustab riigi julgeolekut ja Vene riigi peamisi väärtusi. Seaduseelnõu algatajad leidsid, et kontrollimatu rahastusega välismittetulundusühingute tegevus võib osutuda pehmeks agressiooniks Vene riigi vastu.

Keelustatud ühingud riskivad oma tegevuse jätkamise puhul varade arestimise ja riigist välja saatmisega. Isikud, kes nendes MTÜdes töötavad, võivad seaduse alusel kuni kuueaastase vanglakaristuse saada.

Kuu alguses räägiti Vene Riigiduumas 12 soovimatu välisorganisatsiooni keelustamisest.

Seadust on kritiseerinud nii Amnesty international kui ka EL ja USA. ELi ja Ühendriikide võimukandjad on nimetanud seda otsust Vene kodanikuühiskonna õõnestamiseks, tuntud aktivist Ljudmilla Aleksejeva nimetas seda veel üheks sammuks Vene ja läänemaade vahelise barjääri loomisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles