Venezuelas maandusid Vene pommitajad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA-vastaste hoiakute poolest tuntud Venezuela presidendi Hugo Cháveze kinnitusel on riigi pinnal maandunud kaks Venemaa strateegilist pommituslennukit, mis saabusid sinna treeningmissioonile.

 

Chávez ütles, et kaks riigi pinnal maandunud Tu-160 pommitajat, mis võivad kanda ka tuumalõhkepäid, tulid tugevdama sõjalisi sidemeid Venezuelaga ning seisma vastu USA regionaalsele ülemvõimule, vahendas Reuters.

Vene õhujõudude teate kohaselt jäävad pommitajad sealsesse baasi mitmeks päevaks ning sooritavad selle aja jooksul treeninglende neutraalsete vete kohal.

Lõuna-Ameerikas musklite näitamine pingestab veelgi Moskva suhteid Washingtoniga. Venezuela on samal ajal juba teatanud ka peatsetest mereväe ühisõppustest Kariibi merel, kuhu Venemaa saadab koos saatelaevadega suure lahinguristleja.

USA on omakorda viimastel nädalatel ärritanud Kremlit saates oma sõjalaevu Mustale merele, et toimetada nendel humanitaarabi Venemaa rünnakus kannatanud Gruusiale.

Eelmise nädala jõudis Phothi sadamasse koguni kuuenda laevastiku lipulaev USS Mount Whitney. Moskvas vaadatakse kurjalt ka ameeriklaste plaanide peale paigutada oma raketitõrjesüsteemid Ida-Euroopasse.

Vene õhujõudude kinnitusel saatsid pommitajaid lennul üle ookeani ka NATO hävitajad.

Kuuba kommunistliku režiimi lähedase liitlasena tuntud Chávez oli pommitajatest teatades aga lõbusas tujus ning lubas ise ühega neist tervitada oma sõpra Fidel Castrot.

«Eile ma väljas ei käinud, sest ma vaatasin simulaatoril üle teooriat. Ma hakkan juhtima ühte Tu-160 lennukit. Fidel, ma lendan üle väga madalalt,» naljatas president.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles